HemHur kan IT-outsourcing förbättra den nya arbetsplatsen?

Hur kan IT-outsourcing förbättra den nya arbetsplatsen?

Digitalisering kan ses som ett mänskligt hantverk, där digitala lösningar är till för att förenkla och förbättra människors arbetsliv. För de flesta företag tillhör inte IT själva kärnverksamheten och därför vill man låta en leverantör ta hand om delar, eller hela, IT-miljön. Då kan man istället fokusera på de bitar som skapar verksamhetsnytta och som är värdeskapande för den egna verksamheten.

Arbete på kontor eller hemifrån

Med IT-outsourcing, eller IT som tjänst, kan företaget få stöttning kring medarbetarnas arbetsplatser oavsett om de jobbar på kontoret eller hemifrån. Eftersom företag ofta ser olika ut bör därför erbjudanden skräddarsys efter kundernas miljöer, oavsett om miljön finns på plats, i molnet eller i en hybridmiljö.

Ett exempel på hur IT som tjänst kan användas för en arbetsplats är att leverantören förbereder, levererar och agerar support för alla företagets enheter. Då kan t.ex. medarbetarnas datorer förberedas på distans så att det räcker för användaren att koppla datorn till ett nätverk för att datorn ska ”hitta hem”. När datorn väl är uppkopplad slutför den då automatiskt installationen av systemet och de applikationer som man ska ha tillgång till.

Användaren, eller företagets egna resurser, slipper alltså lägga tid på att sätta upp datorn, navigera bland vilka program och tjänster som ska laddas ner och allt annat som hör till för att sätta upp en fungerande digital arbetsplats. Om det skulle uppstå problem eller dyka upp frågor finns det dessutom förberett så att den externa supporten kan ansluta direkt på distans mot användarens dator för att felsöka och genomföra åtgärder.

”Att outsourca den digitala
arbetsplatsen förenklar och
effektiviserar ofta processer”

Säkerhet kring den nya arbetsplatsen är en prioritet

Man ska kunna känna sig trygg med att hanteringen av data sker med största respekt och försiktighet. Därför är det viktigt att den man outsourcar sin IT till säkerställer datahanteringen genom olika tekniska åtgärder, processer och rutiner. Ett exempel på åtgärd är när datorer ska bytas ut, då måste enheterna rensas på all data. Detta bör utföras oavsett vilka åtgärder som följer så att datorerna kan destrueras eller återvinnas på ett miljömässigt korrekt sätt. Även när alternativet är att skicka datorer vidare till olika skolprojekt eller andra välgörande ändamål ska enheterna rensas på data.

En rekommendation är att uppmuntra användandet av säkerhetsfunktionalitet. Användarna bör t.ex. inte vara administratörer på sina egna datorer eller kunna administrera lösenord för vissa system och konton. Däremot bör användarna i högsta möjliga grad nyttja möjligheten till inloggning via multifaktorautentisering.

En hybrid arbetsplats innebär större risker för verksamheten, och därför är det viktigt att hela tiden känna till vilka möjliga hot och risker företaget utsätts för samt vilka möjligheter det finns att arbeta förebyggande med säkerhet för hela IT-miljön. 

Produktiviteten ökar med digitala arbetsplatser

En punkt som kan vara lätt att missa är produktiviteten i bolaget och den förändring som den nya arbetsplatsen kan innebära. Att outsourca den digitala arbetsplatsen förenklar och effektiviserar ofta processer. Det i sin tur skapar utrymme för medarbetarna att ta egna initiativ, tänka utanför boxen och interagera mer med kollegor och kunder. Arbetsmiljön, i form av den digitala arbetsplatsen, skapar medarbetare som; blir mer effektiva i det enskilda arbetet, bättre på att samarbeta, delar sin kunskap och jobbar mer flexibelt.

För att ditt företag ska kunna skapa en välfungerande digital arbetsplats kan det vara läge att se över de nuvarande processerna. I de flesta fall går manuella processer att ersätta med digitala alternativ, men i vissa fall kan det behövas en kombination av digitala processer och manuellt arbete. Kanske att man väljer att bibehålla sina veckomöten på plats, men med en ytterligare möjlighet att ansluta på distans?

Om du har funderingar över hur IT som tjänst kan hjälpa din arbetsplats rekommenderar jag att du tittar på vårt inspelade webinar där vi pratar mer om det. Nordlo analyserar gärna er verksamhet för att hitta den bästa möjliga lösningen för er. Vill du veta mer? Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer om hur vi hjälper er med en säker arbetsplats där ni kan lägga fokus på er kärnverksamhet. 

Läs mer om hur det är att outsourca sin IT-miljö

Kristofer Lund
Productivity Consultant, Jönköping
Läs mer

Fler inlägg från Kristoffer

Så väljer du rätt lösning för er internkommunikation

Läs mer

Hur kan IT-outsourcing förbättra den nya arbetsplatsen?

Läs mer

Öka produktiviteten i möten med digitala hjälpmedel

Läs mer

Jobba hemifrån med Microsoft Teams!

Läs mer

Om Nordlos experter

Vi är stolta att ha medarbetare med bred kunskap och specialkompetens inom alla typer av IT-lösningar. Några av dem har med hjälp av sin expertis valt att dela med sig av sin kunskap i form av guider, bloggar, poddar med mera.

Läs mer om våra experter

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare