HemTre metoder för att attrahera och behålla millennials till ert företag

Dela i sociala medier

Tre metoder för att attrahera och behålla millennials till ert företag

När vi pratar om millennials pratar vi om de som är födda mellan 1980 och 1995. Vid det här laget är de med andra ord mellan 25 och 40 år gamla och har därmed blivit den största åldersgruppen på våra arbetsplatser. De är även en grupp som alla arbetsgivare är ute efter då denna åldersgrupp är den som de flesta företag letar efter.

Om ni vill bli bättre på att rekrytera och behålla millennials finns det ett par metoder ni kan börja använda er av. Det bör dock först sägas att det vi kan säga om generationer och åldersgrupper givetvis endast är ledtrådar och inte hela sanningen. Alla människor är olika, men vi formas helt klart av den tid vi växer upp i. Det finns till exempel en anledning till varför baby boomers (de som är födda cirka 1940-1960) föredrar att ringa kundtjänst och generation Z istället föredrar att använda chattfunktionen om en sådan finns.

Metod #1: Anpassa er kommunikation

Som vi precis var inne på föredrar olika generationer olika sätt att kommunicera. När ni ska nå ut till millennials är det viktigt att komma ihåg att de inte fungerar som dagens 50- eller 60-åringar och vill därför inte ha ett telefonsamtal som en första kontaktyta. De blockerar ofta okända nummer och föredrar att själva göra sin research innan de tar kontakt med ett företag. 

Det är även viktigt att tänka på att millennials spenderar en stor del av sin vakna tid vid sina mobiler. Att placera annonser i tidningar eller på TV är därför antagligen inte en bra idé. Underskatta inte hur mycket millennials använder sociala nätverk för att hitta jobb. Ni har troligtvis redan en Facebook-sida, så ni kan börja med att annonsera om att ni söker efter nya medarbetare där.

Handfasta tips:

  • Använd video eller annan multimedia för att visa vilka ni är som företag.
  • Använd sociala medier. De använder YouTube och Instagram. Var aktiv i dessa kanaler. Det finns dessutom fler fördelar med att vara det. Troligtvis är många av era kunder även millennials, och det har visat sig att bra innehåll på YouTube skapar starkt engagemang.
  • Var transparent. De föredrar transparent kommunikation som inte är full av floskler.

 

Metod #2: Erbjud möjligheter att utvecklas

Millennials lägger stor vikt vid att ständigt lära sig. Faktum är att den främsta faktorn som de överväger när de ska börja ett nytt jobb är om företaget erbjuder bra träning och utbildning. En anledning till detta är att de vill vara hos ett företag som investerar i dem. Detta blir ofta en win-win-situation. Millennials är som många gånger tidigare sagts flyktiga när det kommer till anställningar. De föredrar att byta jobb betydligt oftare än tidigare generationer. Att skapa lojalitet genom att visa att ni är villiga att investera i deras utveckling kan därför vara en avgörande faktor när det kommer till att behålla er bästa talang.

Handfasta tips:

  • Erbjud utbildning via utbildningsplattformar. De föredrar system där de kan lära sig lite i taget under längre tid istället för att genomgå en intensivkurs på 3 dagar.
  • Överväg att implementera ett system som använder sig av spelifiering.

 

Metod #3: Ha en tydlig identitet

Pengar är inte det viktigaste för millennials, åtminstone inte om man jämför med tidigare generationer. Ifall ni erbjuder mer pengar än era konkurrenter men era konkurrenter är kända för sin miljömedvetenhet så är risken stor att era potentiella medarbetare väljer era konkurrenter. 

Millennials har växt upp i en tid då deras liv ständigt har varit offentligt, vilket har lett till att deras profil och rykte är viktigare för dem än tidigare generationer. Om något inte ser bra ut undviker de gärna det. Ifall ni har ett rykte om att vara bakåtsträvande eller att vara miljöbovar är det inte ett bra tecken för era chanser att locka till er yngre medarbetare.

Det finns olika sätt som ett företag kan ha en tydlig image. Det är inte så att alla millennials uppskattar samma saker, men de flesta uppskattar att jobba för ett företag som har en tydlig position. 

Handfasta tips:

  • Satsa på hållbarhet. De gillar företag som visar att de tar ansvar för miljön.
  • Satsa på innovation. Unga gillar även företag som ligger i framkant i sin bransch.
  • Satsa på teknik. Arbetsplatser som är tekniskt avancerade har lättare att locka till sig millennials.

 

Satsa på att rekrytera och behålla era bästa talanger innan någon annan gör det

Arbetsmarknaden förändras varje dag och det är nu antagligen dags för ert företag att göra förändringar så att ni kan locka till er den bästa talangen. De metoder och tips vi gett i detta inlägg kommer förhoppningsvis hjälpa er när ni investerar i er viktigaste resurs: era anställda. Hör av er till oss så pratar vi mer om er rekryteringsstrategi.

Ladda ner guide - Lyckas med er digitala transformation   

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare