HemElever stoppar hackare tillsammans med Nordlo

Dela i sociala medier

Elever stoppar hackare tillsammans med Nordlo

Vi lever i en uppkopplad värld som blir allt mer teknikintensiv och komplex. I ett samarbete mellan Nordlo och Region Kronoberg får nu elever i regionen möjlighet att testa att stoppa hackare och lära sig mer om nätverksteknik i utmaningen Stoppa hackern.

Utmaningen är en del av initiativet Mot nya höjder som bygger på att skapa intresse hos elever för teknikämnen. Regionen driver sedan flera år tillbaka satsningen tillsammans med partners och nya utmaningar tas fram regelbundet för skolorna.

– I en av delarna i Mot nya höjder har skolor möjlighet att boka in en lektion tillsammans med våra IT-pedagoger och samarbetspartners där eleverna praktiskt får prova på ett tema och ta sig en an en utmaning som de ska lösa, säger Josefine Wilson, samordnare för Mot nya höjder på Region Kronoberg.

Den rosa bussen, Makerbussen, kommer på besök till skolorna för en lektion inom ämnet tillsammans med en utmaning som ska lösas av eleverna. I samarbetet med Nordlo lär sig eleverna att bygga nätverk med säkerhet i fokus. Eleverna får möjlighet att ta till sig kunskap, lägga pussel och sedan använda kunskapen för att stoppa en hackare som är på väg att stänga ner Internet.

– Vår nätverksspecialist Bengt har varit delaktig i utbildningen tillsammans med regionens pedagoger som ser till att det är en pedagogisk aktivitet som stödjer läroplanen, säger Åse Thuveson, försäljningschef på Nordlo i Växjö och Ljungby.

Vi vill skapa intresse för IT och digitalisering tidigt i åldern både hos tjejer och killar. Med det här initiativet får vi ett nära samarbete mellan skola och näringsliv, vilket är en förutsättning för att säkra kompetens för framtiden.

– Vi har fått bra feedback från högstadieeleverna som testat på detta tema, det är en spännande story som skiljer sig från den vanliga vardagen i skolan. Just gamificationkonceptet gör att innehållet är lätt att ta till sig, och elever som i vanliga fall känner sig osäkra i ämnet teknik har nu visat mod i att ta sig an utmaningen. Säger Caroline Schough, samordnare för Mot nya höjder.

Under våren kommer utmaningen Stoppa hackern att rullas ut bland skolorna i Region Kronoberg där lärare har möjlighet att gå in och boka in tid med pedagogerna i satsningen.

– Vi ser fram emot att fortsatt stötta regionen i arbetet och att få träffa och inspirera alla elever som är vår framtid, avslutar Åse.

Läs mer om Nordlos hållbarhetsarbete