Så tjänar ditt företag på att outsourca IT
En viktig del i att driva företag är att man kan planera för sina kostnader, och ju bättre koll man har på de fasta kostnaderna desto bättre förutsättningar i sitt företagande. Ett allt populärare sätt att bättre hålla koll på sina kostnader är att outsourca sin IT, en tjänst som både är fullt skalbar och har en fast månadskostnad.
Begreppet IT är brett och innehåller allt från arbetsplatsen, med en dator och skärm, till nätverk, skrivare, mobiler och servermiljö. Om man saknar stora resurser att lägga på en heltäckande intern IT-avdelning, är det en omöjlig uppgift att hitta en IT-lösning som fungerar för alla dessa komponenter som dessutom är optimerad för alla aspekter. Genom att outsourca sin IT får man en flexibel och uppdaterad lösning av en leverantör som tar hand om hela eller delar av IT-miljön.
Hur ditt företag kan använda IT som tjänst
När man köper IT på månadsbasis har man möjligheten att lägga till eller ta bort delar med en månads varsel. Man är alltså inte låst till att behålla något under en viss tid. Nedan följer några konkreta exempel på hur IT som tjänst kan fungera:
- En medarbetare har haft en stationär dator i ett år men vill börja arbeta mer hemifrån. Leverantören kontaktas och inom några dagar använder medarbetaren istället en bärbar dator som gör det möjligt att arbeta både på arbetsplatsen och hemifrån. När datorn levereras är program och funktioner redan installerade så att medarbetaren ska kunna utföra sitt arbete på rätt sätt. På månadsfakturan byts kostnaden för en stationär dator ut mot kostnaden för en bärbar dator.
- Ekonomiavdelningen inser att man bara skriver ut i svartvitt men har en färgskrivare. Skrivaren byts ut inom en vecka och kostnaden, som sjunker, uppdateras på nästa faktura.
- Kontoret har byggts ut och blivit så stort att det krävs en extra accesspunkt för det trådlösa nätverket. Efter kontakt med leverantören finns det en extra accesspunkt på plats och ytterligare en accesspunkt har adderats på fakturan för kommande månad.
- En virtuell server behövs inte längre.
När allt arbete med att stänga ner servern är slutförd, minskar kostnaden för denna server för företaget.
I IT som tjänst-upplägget ingår att allt bara ska fungera, och att det ska vara lätt att ha en välfungerande IT-miljö. Utrustningen byts även ut efter ett förutbestämt tidsintervall för att kunden inte ska behöva sitta med gamla enheter.
Ska man äga sin IT-utrustning eller inte?
Det ligger i många organisationers policy att äga så mycket som möjligt själva. Det inkluderar allt från arbetsverktyg till lokaler. Bakgrunden till det är ofta att man vill säkerställa att man har en stabil och förutsägbar verksamhet. Om man har en sådan policy när det gäller IT-utrustning finns det några frågor att ställa sig:
- Har vi tillräcklig kunskap internt för att utvärdera vilken utrustning vi behöver köpa?
- Finns det någon eller några i föreetaget som kan avsätta tid för att utvärdera, beställa hem, installera och underhålla inköpt IT-utrustning?
- Sitter medarbetare i organisationen med krånglande datorer, skrivare eller nätverk bara för att ingen har tid eller kompetens att byta till något som fungerar bättre?
- Vem sköter löpande support?
Den röda tråden i frågorna är att det här är ärenden som kommer att stjäla tid från någon eller några på företaget. För vissa bolag betyder det att någon, som egentligen har en annan tjänst än IT-ansvarig, sköter den interna IT-miljön vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter. För andra företag betyder det att den IT-ansvarige inte hinner med att arbeta med utvecklingsprojekt, som att digitalisera verksamheten, utan istället behöver lägga sin tid på att se till att den dagliga driften fungerar.
Viljan att ha en stabil och förutsägbar verksamhet, genom att äga allt, kan alltså när det kommer till IT bli det omvända - att det faktiskt är bättre att välja att inte köpa och underhålla hårdvaran själv.
Vad ni vinner genom att köpa IT som tjänst
Genom att köpa IT som tjänst skapas det utrymme för större fokus på företagets kärnverksamhet och framtidsprojekt. Lägg därtill att den utrustning man disponerar när man valt att köpa IT som tjänst är väl utprovad, rätt inställd och optimerad för just den egna organisationen och medarbetarna.
Är du intresserad av att läsa mer om vad som ingår och inte ingår i vårt koncept för IT som tjänst? Delta på vår kostnadsfria workshop så berättar vi mer om hur just ditt företag kan dra nytta av tjänsten.