Vad är skillnaden mellan det privata, publika och hybrida molnet?
Datamängden som företag skapar och konsumerar har ökat explosionsartat, vilket gör att det är en dyr och tidskrävande utmaning att hantera lokalt. Därför är molnlösningar ett bra alternativ då driften av IT-miljön sker någon annanstans än i egen serverhall. För detta kan man använda det privata, publika eller hybrida molnet, nedan går vi igenom skillnaden mellan dessa.
Vad är det publika molnet?
Microsoft Azure förklarar det publika molnet som något som ägs och sköts av en tredje-parts leverantör och köps in via licenser. Tjänsterna nås enkelt via en webbläsare där de är öppna och tillgängliga för alla företag att använda. Av den anledningen delas servrarna med andra verksamheter, men gör också att leverantören tar hand om support och säkerhetsfrågor. Några exempel på publika molntjänster är: e-postlösningar som Outlook eller G-mail, fillagringstjänster som OneDrive eller Google Drive och kommunikationslösningar som Teams eller Slack.
Vad är det privata molnet?
Det privata molnet innefattar datorresurser som enbart används av en verksamhet eller organisation. Med det privata molnet är tjänsterna och infrastrukturen alltid underhållen på ett privat nätverk, och både hårdvara och mjukvara är exklusiv för er verksamhet. Därför blir det lättare att anpassa resurser och funktionalitet för att möta verksamheters specifika IT-krav och behov. Privata molntjänster passar bra för företag som ställer höga krav på tillgänglighet och säkerhet, ofta när det är kopplat till känslig eller sekretessbelagd information.
Vad är det hybrida molnet?
Ett hybridmoln eller hybrid molntjänst är en kombination av ett privat moln, sitt egna datacenter och/eller ett publikt moln. På så sätt kan man ta del av fördelarna som finns i det publika molnet samtidigt som man behåller delar lokalt som kan vara svåra att flytta på grund av tekniska förutsättningar eller legala skäl. En hybrid molnlösning innebär fortfarande att ni kan överlåta ansvaret för hela, eller delar av er IT-infrastruktur till en extern leverantör.
Jag vill veta mer om molntjänster