HemHur du ökar säkerheten på ditt företag med Microsoft 365

Dela i sociala medier

Hur du ökar säkerheten på ditt företag med Microsoft 365

Molntjänster är idag en självklarhet för de flesta företag tack vare de många fördelar som de ger. Eftersom det är en vanlig lösning har också säkerheten i molntjänsterna blivit en prioriterad fråga för företag som värnar om den.

Det finns en rad möjligheter för att öka säkerheten för verksamhetskritiska verktyg i Microsoft 365. I denna blogg finns tre tips som kan hjälpa dig att enkelt höja säkerhetsnivån på ditt företag.

Öka säkerheten med multifaktorautentisering i Microsoft 365

Med möjligheten att alltid få åtkomst till företagets olika system och friheten att kunna arbeta varifrån som helst, kommer också konsekvensen av att säkerheten bör höjas. Det kan enkelt kan åtgärdas med hjälp av multifaktorautentisering. Tvåstegsverifiering är en variant av multifaktorautentisering och innebär kortfattat att du behöver verifiera din inloggning via; en app i mobilen, ett sms eller ett mejl, för att bekräfta att du faktiskt är den du utger dig för att vara.

En vanlig metod för att komma åt inloggningsuppgifter och stjäla data är ”phishing” vilket ofta sker genom falska mejl där du ombeds att öppna en länk eller att logga in på en sajt som härmar en välkänd hemsida. Just för att det ofta räcker med en e-postadress och lösenord för att logga in och komma åt din och företagets data finns det en stor anledning att aktivera tvåstegsverifiering. Med multifaktorsautentisering (MFA) gör du det svårt för en extern part att komma in i era system, även om de har lyckats få tag på era inloggningsuppgifter.

Läs även: Så väljer du rätt IT-leverantör

Försvåra intrång med dedikerade administratörskonton

Ett annat tips för att enkelt öka er säkerhet är att skapa användarkonton i Microsoft 365 som endast är till för administration. Tanken med administratörskonton, även kallade adminkonton, är att du lättare kan anpassa vilka personer som har åtkomst till vilken data, och på vis ta hand om er känsliga information på ett säkrare sätt.

För att adminkontot ska uppfylla säkerhetsaspekterna är det viktigt att det enbart används för uppgifter som är associerade med dess tänkta funktion och att inte ha fler än två till fyra konton inom företaget. De personer som har tillgång till ett adminkonto bör också ha ett separat användarkonto för deras vardagliga arbetsuppgifter, som inte innefattar administrativ användning.

Nedan är tre punkter som är viktiga att komma ihåg när du använder dig av ett adminkonto:

  • Aktivera tvåstegsverifiering även för adminkontot
  • Innan du använder adminkontot är det viktigt att du ser till att alla orelaterade webbläsarsessioner och appar (även personliga e-postkonton) är stängda och utloggade – detta för att försvåra för intrång
  • När du är färdig med dina uppgifter som administratör är det viktigt att du ser till att logga ut från webbläsarsessionen, av samma anledning som ovan.

Ponera att ditt användarkonto skulle bli utsatt för intrång, med adminkonton som tilldelat åtkomst kommer hackaren enbart åt den data som användaren har tillgång till, och inte hela företagets.

Gör backup av er data – även om den lagras i molnet

Även om Microsofts molnlösning OneDrive ger dig möjlighet att arbeta mer mobilt och flexibelt har du fortfarande ansvar för att se till att ditt företags data är säkrad. I Microsoft 365 och SharePoint ingår det grundläggande säkerhet för data, men det finns anledning att ha en backup av det som är placerat i molnet.

Fråga gärna er själva hur länge ni har råd med att vara utan er data. För de flesta företag är det inte ens ett alternativ, vilket tydligt visar hur viktigt det är att skydda sig med backuplösningar.

Dessa är några av fördelarna med att komplettera er molnlagring med ytterligare en backup:

  • Ni får en garanterad separation av data från Microsoft 365 om något skulle inträffa med Microsofts servrar
  • Det är enklare och betydligt snabbare att återställa data från en egen backup
  • Ni ansvarar alltid för den data som ni placerar i Microsoft 365. Microsoft ansvarar för tillgängligheten och lagringen av den
  • Om ditt företag blir utsatt för en attack utifrån och det skulle ske en kryptering av era filer så kommer de krypterade filerna att synkas online nästa gång du kopplar upp dig mot molnet. Eftersom kryptovirus ofta döper om filerna så kan det vara svårt att återskapa dokument till tidigare versioner
  • Om data eller användare skulle raderas av misstag i Microsoft 365 finns uppgifterna som standard bara kvar i ”borttaget” under 30 dagar.

Med en backup utöver molnlagring så kommer du, oavsett vad som sker, alltid ha dina filer lagrade på ett säkert sätt. På Nordlo hjälper vi dig att komma igång med en backup av utvalda delar av lagringen, och genom vår lösning kan du vara säker på att din backup lagras replikerat på två olika platser på tillförlitliga servrar. Vi är stolta över att erbjuda våra kunder backup på svenska servrar, att stötta våra nordiska leverantörer är något vi är väldigt måna om på Nordlo. 

Behöver du hjälp att aktivera multifaktorsverifiering, hantera backups eller sätta upp administratörsprofiler, hör av dig till oss på Nordlo. Vi hjälper dig gärna med att analysera och öka IT-säkerheten för ditt företag. Om du vill ha en större och djupare förståelse om möjliga hot och strategier för att motverka dessa kan du också läsa vår guide ”Vägen mot en säker IT-miljö”.

Lycka till!                                                                                     

Ladda ner guide - Vägen mot en säker IT-miljö  

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare