HemVärmeböljan som fick 370 datasystem att krascha – Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

Värmeböljan som fick 370 datasystem att krascha – Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Rekordvärmen sommaren 2022 fick två sammankopplade datacenter att haverera på ett av Storbritanniens största sjukhus. Vårdpersonalen stod handfallna och det dröjde två månader innan systemen var helt återställda. Nästa avsnitt av IT-säkerhetspodden diskuterar klimatets inverkan på datacenter och vilka konsekvenser som kan uppstå i gamla komplexa IT-miljöer.

– Hur klimatet påverkar datacenter var något som amerikanska myndigheter varnade för redan 2014. Det blir svårare att upprätthålla driften och allt kostsammare när det blir varmare och fuktigare. Vi går den här veckan igenom varför datacenter inte tål värme och hur man kan tänka för att undvika haverier, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

När temperaturen passerade 40 grader kraschade två datacenter på sjukhuset Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust i London. I dessa datacenter fanns 371 IT-system för patientjournaler, patientadministration, kliniska tjänster och infrastruktur. Kraschen innebar att de ungefär 23 500 vårdanställda som drabbades fick använda manuella rutiner, något som resulterade i bristande tillgång till journaler samt inställda operationer och patientmöten.

– Företag måste ha strategier för att möta både långvariga och kortvariga följder av klimatförändringarna. Det är också vanligt att organisationer använder system av varierad modernitet, något som gör att det kan ta lång tid innan alla system är återställda efter en eventuell krasch. Hur ska företag arbeta smart i IT-miljöer som har både moderna och äldre system?

IT-säkerhetspodden avsnitt #196: ”Värmeböljan som fick 371 datasystem att krascha” släpps söndag 5 februari, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?

#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?

#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?

#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.

#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare