HemVad är Valid egentligen? – Eric Stenberg från Skatteverket berättar om Sveriges nya system för valdata

Dela i sociala medier

Vad är Valid egentligen? – Eric Stenberg från Skatteverket berättar om Sveriges nya system för valdata

Valdatasystemet Valid användes för första gången vid valet 2022. Hur ser den digitala hanteringen av demokratiska val ut i Sverige och kommer vi någonsin ha ett val som använder sig helt av digital identifiering? I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden berättar Eric Stenberg, Information Security Ninja på Skatteverket om utvecklingen av Valid och vad som kan komma framöver.

– Utvecklingen av Valid har varit komplext, med många intressenter som kommuner, myndigheter och framför allt valmyndigheten. Eric Stenberg har varit med i det arbetet, det blir ett spännande samtal kring digitala val och vikten av att sätta säkerhet i första rummet, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

Valid är ett nyutvecklat valdatasystem som ska öka IT-säkerheten och möjliggöra framtida förändringar vilket äldre systemen inte klarat av, något som är viktigt bland annat  då IT-säkerhetshoten från omvärlden ökar. Valid har byggts från grunden med hjälp av säkerhetsmodellen Zero trust, mikrotjänster och penetrationstester. Då systemet ska fungera för många olika aktörer behöver det kunna hantera allt från BankID till annan standardiserad teknik.

– I utvecklingen har man också arbetat med något som kallas defence in depth och kontinuerliga tester. Vi gräver djupare i vad det betyder och innebär.

IT-säkerhetspodden avsnitt #191: ”Vad är Skatteverkets valdatasystem Valid” släpps söndag 18 december, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?

#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?

#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?

#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.

#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare