HemNär molnet blir osäkert: Svensk säkerhet en spjutspetsteknologi – nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

När molnet blir osäkert: Svensk säkerhet en spjutspetsteknologi - nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Kinesiska Huawei portades från 5G-upphandlingen, och amerikanska NSA placerade bakdörrar i Ciscos brandväggar. Det är två tydliga exempel på hur den geopolitiska situationen har medfört misstro mellan länder där många pratar om digital och teknisk suveränitet. Länder vill kunna stå på egna ben och inte riskera att bli påverkad eller avlyssnad av andra nationer. Men hur visar det sig i IT-säkerheten, har det påverkat inställningen till molnet, och kan EU:s kommande cybersäkerhetscertifiering hjälpa, eller möjligtvis stjälpa?

– Jag hade gärna sett att världen fungerat annorlunda och att man strävat efter ett så stort utbyte som möjligt. Men, som situationen är idag har vi både en utmaning och möjlighet. Drar man en parallell mellan säkerhet och en annan spjutspetsteknologi så finns det liknande resonemang; varför Sverige väljer att fortsätta bygga sina egna stridsflygplan och ubåtar för att försvara landets fysiska gräns. I den gränslösa cyberdomänen krävs också spjutspetsteknologi som vi kan lita på, säger Stefan Brodin, Head of Solutions på Clavister.

På söndag 27 mars släpper IT-säkerhetspodden ett nytt avsnitt där Erik Zalitis och Mattias Jadesköld pratar med Stefan Brodin från Clavister om hur det säkerhetspolitiska läget i världen påverkar svensk IT-säkerhet. De kommer även diskutera:

  • Varför borde svenska företag och myndigheter välja svenska IT-säkerhetsprodukter
  • Ser vi ett paradigmskifte när det kommer till molnet?
  • "Security by Sweden", vad innebär det?

IT-säkerhetspodden #160: ”Svensk säkerhet i en osäker värld, med Stefan Brodin från Clavister” släpps söndag 27 mars klockan 18:00:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

"Varför är Bitcoin värt ett försök"
Peter Kongstad ser sig nästa om lite kryptovaluta-religiös, men vi ställer honom mot våra farhågor och funderingar om kryptovalutor, deras problem, möjligheter och framtid I ett två timmars avsnitt där diskussionens vågor går höga.

"Halvledarkrisen"
Du kommer få vänta på din nästa mobil, surfplatta och laptop. Varför är det så och vad för möjligheter ger detta till hackare.

Maria Dufva
Är våra barn säkra på nätet? Vi går ju ofta mellan teknik och samhälle, eftersom IT-säkerhet påverkar allt och påverkas av allt. Onsdagen den 27 oktober mötte vi Maria i en lokal i centrala Stockholm. Hon är en modern nätmedborgare som till skillnad från oss förstår sociala medier som Instagram.

”Hur blir IT-arkitekturen säker?”
Låt oss prata säkerhet från IT-arkitektens synvinkel. Mattias har arbetat med att ta fram säkra IT-miljöer I många år och delar tillsammans med Erik med sig av sina erfarenheter.

”Varför finns gammal teknik kvar?”
Ett mer tekniskt avsnitt där vi undrar varför vi fortsätter använda gamla osäkra tekniker som FTP, NTML och TLS 1.0.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare