HemSteve Gibson – digitalt orakel eller domedagspredikant? Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

Steve Gibson – digitalt orakel eller domedagspredikant? Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Steve Gibson är en amerikansk programmerare känd för kritiserade uttalanden som ”Raw sockets är slutet på internet”, han påstår sig ha myntat termen ”spyware” och har skapat mjukvaruprogrammet SpinRite. Idag driver han en egen mycket populär säkerhetspodd, Security Now!

– Steve har varit både kritiserad och hyllad, veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden tar upp denna märkliga uppfinnare, hans säljande personlighet och hans både lyckade samt mindre lyckade innovationer på nätet, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

”Raw sockets är slutet på internet” sa Gibson 2001 med eftertryck, efter att Microsoft implementerat ett nytt protokoll. Steve Gibson trodde att det skulle göra det lättare att genomföra så kallade DDOS-attacker. Något som inte blev fallet, men var bara ett av många uttalanden från Gibson.

Steve Gibson har varit aktiv i branschen i över 40 år och han har även bland annat arbetat med Apple, grundat Gibson Research Corporation, byggt GENESIS (som stod för Gibson’s ENcryption-Enhanced Spoofing Immunity System) och skapat ett av världens första program för att ta bort adware.

IT-säkerhetspodden avsnitt #186: ”Steve Gibson – digitalt orakel eller domedagspredikant?” släpps söndag 13 november, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

Brister med tvåfaktorsautentisering med Nikka
Två år tog det – men nu är Karl-Emil Nikka tillbaka i vår podd för att tala om framtiden för säker autentisering. Detta leder oss från de bedrägligt säkra SMS-baserade inloggningarna till framtidens lösning: Passkeys.

IEs uppgång och fall
Erik och Mattias en titt på Internet Explorers uppgång och fall. Microsoft, som står bakom webbläsaren, meddelade nyss att Internet Explorer har gått i graven.

Att arbeta med MITRE ATT&CK
Ungefär 80% av säkerhetsföretags mjukvara använder MITRE ATT&CKs ramverk för att förstå angriparen. Mattias och Erik tar sig därför en titt på ramverk och tar er med på en resa bland tekniker och taktiker och jämför med OWAPS och red team och lite pen-test och allt möjligt.

Varför är Bitcoin värt ett försök?
IT-säkerhetspodden tar sig ett långt snack med kryptovalutaevangelisten Peter Kongstad. Det blir det längsta snacket någonsin i podden eftersom vi behöver börja långt tillbaka. Varför finns valuta? Varför vilar det något slags religiöst med de som sysslar med Bitcoin och kryptovalutor?

Kaja Narum
Enligt Kaja Narum har Sverige halkat efter på listan av länder med ett starkt cyberförsvar. Det sticker lite i ögonen på Mattias och Erik för Kaja vet vad hon pratar om.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare