HemTre viktiga prioriteringar i en digital strategi, även i kristider

Dela i sociala medier

Tre viktiga prioriteringar i en digital strategi, även i kristider

I svåra tider kan det kännas som att det enda alternativet till att hålla sin verksamhet vid liv är att skära ner på alla tänkbara kostnader inom organisationen. Men vill ni vara förberedda när världen börjar återgå till det normala är det viktigt att fortsätta framtidsanpassa och arbeta strategiskt med era digitaliseringsprojekt även i kristider. I denna artikel ger vi exempel på tre områden som kan vara särskild viktiga att prioritera i sådana lägen.

Varför ska man prioritera IT-projekt nu?

I Computer Sweden kan man läsa om Steve Bate, global ledare för KPMG:s kompetenscenter för IT-chefer. Där råder han företag att inte följa sin första instinkt och göra sig kvitt sitt transformationsarbete. Han rekommenderar att istället accelerera så att företaget hamnar i en bättre position när vinden vänder. Nyckeln är att arbeta strategiskt både på kort och lång sikt.

Tidigare nedgångar som; dotcom-kraschen, 9–11 och finanskrisen har skapat tydliga exempel på organisationer där IT-chefer dragit ner på sina kostnader genom att stoppa IT-projekt. Det har senare visat sig att när ekonomin väl tagit fart igen hamnade dessa organisationer efter de verksamheter som valde en mer investeringsinriktad väg. En skillnad idag är att det under de tio senaste åren skett en förflyttning där IT har gått från att endast vara ett stöd, till att istället bli en direkt verksamhetskritisk och avgörande del för företagets överlevnad. Att ha en digital strategi för sin verksamhet är alltså viktigare idag än tidigare, och att pausa den kan ge framtida konsekvenser.

1. Nya arbetssätt ställer högre krav på rätt infrastruktur och rätt digitala verktyg

Det spås att distansarbete är här för att stanna. Med allt fler som jobbar hemifrån ställs många organisationer inför påfrestningar på sin kommunikationsinfrastruktur. Kraven på arbetsgivaren att se till att alla medarbetare har rätt förutsättningar för att kunna arbeta hemifrån på ett effektivt och säkert sätt ökar och är därför ett viktigt projekt för många att prioritera just nu. Utöver fungerande infrastruktur är det också viktigt att se till att medarbetarna har tillräckliga kunskaper i de nya digitala verktyg som används vid distansarbete.

2. IT-säkerheten är viktigare än någonsin

Nu är det bra tajming att börja se över IT-säkerheten och anpassa den efter den hotbild som finns idag. Exempelvis använder många företag molntjänster för att samarbeta online, men att vi arbetar virtuellt i högre utsträckning gör också att vår data blir mer sårbar. En stor del av företagets data flyttas till platser i molnet som kan vara sårbara samtidigt som medarbetare använder privata, kanske osäkra, uppkopplingar. På Recorded Future kan man läsa om hur cyberbrott ökar i samband med krissituationer och lågkonjekturer för att utnyttja människors oro. Detta stämmer överens med vad experterna bakom IT-säkerhetspodden säger i inlägget så utnyttjar hackarna rådande kris.

Det finns ett flertal olika sätt att med enkla medel snabbt skruva upp säkerhetsnivån på ditt företag. Det rör sig bland annat om att ha bra backup, se till att uppdateringar körs som de ska, se över säkerheten för trådlösa nätverk samt att jobba nära IT-experter. Här kan du läsa mer ingående om hur du enkelt höjer IT-säkerheten på ditt företag.

3. Minska onödiga kostnader och fokusera på rätt IT-projekt

För att framtidssäkra sin verksamhet är det alltså viktigt att fortsätta prioritera IT-projekt. För att kunna finansiera detta är det smart att sålla bland onödiga utg. En vanlig IT-kostnad för företag är olika typer av licenser, och där kan det vara ett bra första steg att leta reda på onödiga utgifter. Till exempel är det så att av alla prenumerationer för Microsoft 365-licenser är det i snitt 15 procent som inte är tilldelade någon användare. Kontrollera därför att ni inte betalar för licenser som inte används.

Det kan vara en idé att fundera kring att outsourca er IT. Många tjänster går idag att hyra till en fast månadskostnad. Med IT-outsourcing blir det enklare att skala upp och ner tjänsterna vid behov och beroende på hur många användare som finns. I längden blir det dessutom oftast mer kostnadseffektivt.

Behöver du hjälp med att prioritera IT-projekt inför framtiden och hitta de lösningar som gör er verksamhet konkurrenskraftig när vinden vänder? Gör i såna fall en digital strategianalys med Nordlo.

Fortsätt er digitaliseringsresa med Nordlo 

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare