Nulägesrapport: Små och medelstora företags resa mot molnet
Hur påverkar lågkonjunktur och en geopolitiskt instabil samtid molnanvändning och digitalisering hos små- och medelstora företag i Sverige? Häng med på en nulägesrapport kring utmaningar och möjligheter på företagets resa mot molnet.
Lågkonjunkturen har skapat ett utsatt läge för de flesta branscher. Detta i kombination med ett skärpt säkerhetsläge, som i sin tur lett till flertalet nya lagar och regelverk, har resulterat i att det råder en viss försiktighet kring att starta upp större förändringsprojekt kopplat till moln och digitalisering. Samtidigt är både ekonomin och cybersäkerhetsläget starka incitament att investera i sin digitalisering för att öka företagets anpassningsförmåga och motståndskraft inför både samtida och framtida utmaningar.
Vad är ett molnmoget företag?
I vår senaste molnrapport konstaterar vi att många företag känner en osäkerhet att frigöra resurser för att satsa på digitaliseringen. Men det finns också stora vinster att hämta för de som vågar satsa, något som blir tydligt när man tittar molnmogna verksamheter.
Att vara ett molnmoget företag innebär att man utvecklat en vision och en långsiktig strategi för företagets molnanvändning, samt att man involverar hela organisationen i den förändringsresa och de möjligheter som molnet innebär. Rent operativt betyder det att man löpande optimerar processer och system för att förbättra kvalitet och effektivitet genom hela IT-miljön. Molnmogna verksamheter upplever bland annat:
- Lägre kostnader för IT-driften
- Större andel av IT-utgifter som blir tillgängliga för innovation
- Högre förmåga att stödja digitalisering av kärnverksamheten
- Större kapacitet för att stödja affärsinnovation
- Bättre förmåga att stödja förändringar i affärsprocessen
Utöver detta öppnar molnet upp för stor flexibilitet, med möjlighet att skala upp och ner efter förändrade behov och förutsättningar, samtidigt som det effektiviserar både verksamhet och resursanvändning. Idag går 17,3% av IT-budgeten inom SMB-segmentet till molntjänster , vilket kan genomföras med det nationella snittet på 13,7%. Den största delen av molnbudgeten, ca 85%, läggs på det publika molnet, medan drygt 15% går till molndrift i datacenter. Oavsett vilken lösning som passar er, finns det stora fördelar för de som tar steget upp i molnet.
“Både ekonomin och cybersäkerhetsläget är starka incitament att investera i sin digitalisering för att öka företagets anpassningsförmåga och motståndskraft”
Upplevda hinder och utmaningar
Vilka hinder upplever små och medelstora företag kopplat till flytten till publika molnet? Den största upplevda utmaningen är compliance enligt lagstiftning och regelverk på bransch-, nationell- och EU-nivå. Med en förändrad hotbild och ökade krav på en robust cybersäkerhet träder flera nya säkerhetsdirektiv på plats under 2024, bland annat NIS2 som innebär skärpta krav på bland annat säkerhetstestning, rapportering samt risk- och incidenthantering.
Vidare oroar sig många kring kostnaden som ett transitionsprojekt skulle innebära samt om komplexiteten i att integrera molnet med den nuvarande miljön. Kopplat till detta blir kompetensbehovet en nyckelfråga, då även bristen på expertis inom transiton och anpassning till den nya miljön ses som en stor utmaning för företagen inom segmentet.
Saknar man kompetens internt är det klokt att ta hjälp av en IT-partner som genom nära samarbete skapar sig förståelse för era utmaningar och behov. En partner som hjälper er tar hand om helheten och tar fram en anpassad molnlösning som skapar flexibilitet, kostnadseffektivitet och optimerar era arbetsprocesser. Ett partnerskap som kan framtidssäkra ditt företag för vad som komma skall genom rätt molnlösning, välutbildade medarbetare och säkerhetslösningar som lever upp till lagar och regler.
Azure för företag av alla storlekar
Många företag finner lösningen på sina utmaningar genom att bygga sin IT-miljö i Microsofts innovativa molnplattform Azure. Oavsett hur stort ditt företag är kan ni bygga en infrastruktur som matchar era behov, och skapa en säker utvecklingsresa för er IT-miljö. Ni ökar effektiviteten, stärker säkerheten och får ta del av innovationer, system och prestanda som tidigare varit reserverad för stora företag med kraftigare budget om lösningen konfigureras och övervakas på rätt sätt. Tar ni dessutom hjälp av en partner får ni stöttning med daglig drift, kostnadskontroll, analys, optimering och innovativ utveckling i er Azure-miljö.
“Ni ökar effektiviteten, stärker säkerheten och får ta del av innovationer, system och prestanda som tidigare varit reserverad för stora företag med kraftigare budget”
Den rådande lågkonjunkturen, ett skärpt cybersäkerhetsläge och en stor regelbörda gör alltså att det råder en viss försiktighet hos många företag. Men att våga satsa på digitalisering och molntjänster innebär stora vinster i form av flexibilitet, säkerhet samt effektivisering av verksamhet och resursanvändning. Oavsett om ni väljer en publik, privat eller hybrid lösning blir era investeringar i molnet strategiskt viktiga för att rusta er för vad som komma skall. En IT-partner hjälper er med en molnlösning som passar ditt företag, så du kan slappna av när förändringens vindar blåser. Ni är förberedda.