Så digitaliserar ni för snabb verksamhetsnytta och ROI
Intervju ur Dagens Industri med Jenny Brännlund, Development Lead & Quality Manager på Nordlo i Lycksele.
Idag använder de flesta verksamheter i både offentlig och privat sektor digitala verktyg i olika processer. Alla upplever dock inte de fördelar de ville komma åt och kan då återgå till mer manuella arbetssätt – något som ofta är ett misstag. Man behöver lita på processen och förändring kan ta tid, men allra viktigast är att utgå från de behov verksamheten har och sätta tydliga mål.
– Digitalisering är ett verktyg, inte målet, säger Jenny Brännlund på Nordlo.
Jenny Brännlund, utvecklingsledare och kvalitetsansvarig hos oss på Nordlo, betonar att en uppkopplad process inte automatiskt är smart och digitaliserad.
– Digitala lösningar som nyttjas rätt frigör kapacitet hos anställda och kan låsa upp enorm potential genom att automatisera monotona uppgifter, tillgängliggöra befintliga resurser eller ge värdefulla insikter för bättre beslutsstöd. Det är en dörröppnare för att beslutsfattare och anställda ska ha möjlighet att fokusera på de uppgifter där de skapar mest värde. Man kan tro att tekniken är i fokus när man pratar om digitalisering, men vi anser att det alltid är människan som ska stå i fokus.
God kännedom om kunden
I egenskap av IT- och digitaliseringspartner jobbar Nordlo nära dig som kund och lär således känna din verksamhet. Eftersom digitala initiativ ofta bottnar i ett problem som antingen kunden själv, eller Nordlo, har kunnat identifiera, är detta en väsentlig fördel i satsningar på digital verksamhetsutveckling.
– God kännedom om kundens verksamhet betyder att vi bättre förstår och kan kartlägga hinder och flaskhalsar, samt hur man kan gå till väga för att åtgärda dem.
“Man kan tro att tekniken
är i fokus när man pratar om
digitalisering, men vi anser att
det alltid är människan
som ska stå i fokus”
Våga prioritera
Jenny Brännlund understryker att möjligheterna med digital verksamhetsutveckling nästintill är obegränsade. Dagens teknik har enorm kapacitet och det som sätter gränserna för utvecklingen blir således fantasin – och budgeten.
– Det är givetvis spännande att tänka visionärt och innovativt, oavsett vilken bransch man är verksam inom, men vill man göra ett lyckat digitaliseringsprojekt behöver man våga prioritera. Fokusera på det viktigaste, det som ger mest värde för verksamheten och användarna. En vision är bra att ha, men med en tydlig gemensam strategisk inriktning kommer man i gång snabbt och kan plocka den där lågt hängande frukten. Resultatet blir snabb verksamhetsnytta och hög ROI.
Plocka lågt hängande frukter
Några exempel på lågt hängande frukter som Jenny ger är att optimera och automatisera processer såsom on-/offboarding, tilldelning av kontobehörigheter, återkommande rutinuppgifter och andra sorters arbete som kräver en hel del administration. Det gäller dock att även här utgå från sitt grundläggande mål och vilka behov man har.
– Digitalisering måste inte innebära stora och dyra lösningar. Ofta handlar det om att ha en effektiv utvecklingsprocess där man drar nytta av befintlig infrastruktur och kostnadseffektiviserar det man redan betalar för. Många använder till exempel Microsoft365 för chatt- och mailtjänster idag, men många är inte medvetna om att man kan ha tillgång till så mycket mer funktioner inom M365-portföljen.
Här kan Nordlo stötta med vägledning, design och implementation, så att ditt företag verkligen maximerar värdet av de tjänster ni betalar för. Enligt Jenny Brännlund blir detta också ett sätt att investera i framtiden; digital verksamhetsutveckling ger bättre förutsättningar för framtida tillväxt och konkurrenskraft.
– Är man för passiv i sin digitaliseringsresa så kommer man halka efter de konkurrenter som fortsätter satsa och optimerar. Vi vet att det är i mötet mellan människor som det skapas mest värde och digital verksamhetsutveckling ökar den potentialen genom att ta bort administrativa hinder; vi vill hjälpa våra kunder och guida dem i den resan, avslutar Jenny Brännlund.