Jobba smartare tack vare digitaliserade processer – 3 tips
Enligt ny forskning från McKinsey har produktiviteten i världen minskat kontinuerligt sedan 1960-talet och just nu befinner vi oss vid en punkt då vi i princip aldrig har varit mindre produktiva. Kanske är det sociala medier som stjäl vår uppmärksamhet, kanske är det frestelsen att sköta veckohandeln på nätet eller så är det något helt annat. Det finns som tur är hopp. McKinsey anser att det finns en stor potential för att vår sammanlagda produktivitet kan öka och det är i digitaliseringen som vi hittar detta hopp. Vi kommer ge dig 3 tips på hur digitaliserade processer kan förbättra din och företagets produktivitet och få en så effektiv digitaliseringsresa som möjligt.
1. Vidareutbildning som strategi
Vi hör ständigt snack om att AI och robotar kommer ta över så och så många jobb. Medan många jobb försvinner har vi dock sett hur nya jobb har skapats, så vi låter framtiden utvisa exakt hur AI och robotar kommer att påverka vår ekonomi.
Det finns dock saker som företag kan göra för att förbereda sig inför det skifte som AI-teknologi trots allt innebär. Medan de som kallas för ”digital natives” eller ”digitalt flytande”, det vill säga generationen som nu är mellan 18 och 35 år, ofta har de färdigheter som de mer avancerade digitaliserade jobben kräver, är det smart företagsamhet att även inkorporera resten av din arbetskraft i dessa arbeten.
Nu tänker du kanske att ert företag hellre anställer nya talanger och satsar på deras färdigheter, men så tänker även alla andra, vilket har lett till att konkurrensen om denna arbetskraft har blivit stenhård. Dessutom kostar det ofta mer att anställa en helt ny person än att vidareutbilda en befintlig anställd eftersom de som är anställda i företaget redan har bra kunskap om era system och arbetssätt.
Under digitaliseringsprocessen behöver ditt företag en strategi för att få ut så mycket som möjligt av dessa effektiviserade processer. Satsa på en strategi där ni använder befintlig personal så kommer ni se hur produktiviteten ökar.
“Den digitala förvandlingen
påverkar alla företag, oavsett om
de hoppar på tåget eller inte”
2. Låt digitaliseringen sprida sig genom hela organisationen
Det är viktigt att digitaliseringen gäller för alla. Vi ser ofta hur företagsledare talar varmt om digitaliserade processer men när allt kommer till kritan sitter de själva fortfarande med post it-lappar och papperskalendrar istället för de verktyg som digitaliseringen givit dem. Och vi förstår varför. Det är lätt att fastna i gamla vanor och det kräver en stor ansträngning för att lära sig nya arbetssätt. Det är just det som är anledningen till varför en lyckad digitalisering är en konkurrensfördel: alla klarar inte av att göra det på ett effektivt sätt.
Den digitala förvandlingen påverkar alla företag, oavsett om de hoppar på tåget eller inte. Sann digitalisering sker först när samtliga delar av verksamheten drar åt samma håll, vilket innebär att det är viktigt att alla är på samma planhalva när det kommer till digitalisering. Hur man får alla att arbeta tillsammans med digitaliseringen är inte helt lätt, men det finns mycket forskning angående förändringsarbete som är värd att läsa in sig på.
3. En smart digitaliserings-strategi
Det är viktigt att ni har en övergripande strategi för er digitalisering. Alla förändringar som görs, all vidareutbildning som genomförs och allt arbete som ni lägger ner på era förändringar måste göras utifrån en tydlig strategi.
Enligt rapporten från McKinsey visade det sig att dubbelt så många av de bäst presterande företagen hade en tydlig koppling mellan deras allmänna strategi och deras digitala strategi. Dessutom visade det sig att de som presterade allra bäst hade genomfört förändringar i sin allmänna strategi efter eller under anammandet av digitaliseringen.
Att ha en vågad strategi visar sig ofta vara det som gör att ett företag sticker ut och, det finns inget bättre tillfälle att anamma detta tankesätt än när ni genomför er digitala förändringsresa. Hör av dig till oss på Nordlo så pratar vi mer om hur er digitaliseringsstrategi kan se ut.