Nulägesanalys: Så jobbar Industri och logistik med digitalisering
Hur investerar Industri och logistik i sin digitalisering just nu? Vi tittar närmare på vilken effekt omvärldspåverkan, säkerhetsläget och hållbarhetskrav har på branschen idag. Hur väljer företagen att fördela sin budget för att driva sin utveckling framåt?
Industri, logistik och handel – tätt sammanflätade branscher
Svensk handel, tillverkande industri och logistik-näringen är branscher som länge varit tätt sammanflätade. När någon av branscherna står inför en ny utmaning, dröjer det inte lång tid innan detta även påverkar resterande sektorer. Ett exempel på detta är samspelet mellan branschernas försörjningskedjor och det gemensamma behovet att investera i IT och digitalisering för att dessa ska bli mer förutsägbara och flexibla.
Så investerar industri och logistik i digitalisering
Pressen att digitalisera köpupplevelsen har resulterat i att detaljhandeln länge legat långt fram i digitaliseringen. Denna press att snabbt digitalisera har inte haft samma inverkan på svensk industri och logistik. Branscherna sitter i högre grad låsta i system som är svåra att byta ut, då de är beroende av att produktionen fortgår. Dock är det allt fler verksamheter som väljer att flytta delar av verksamheten till molnet. Under 2024 lägger industri- och logistikbranschen 14% av IT-budgeten på molntjänster, vilket är över det nationella företagssnittet på 13,2%.
Genom att samköra data mellan branschspecifik teknik, maskiner, transporter och verksamhetens interna IT-system går det att skapa nya insikter om hur och var effektivisering kan ske. Detta speglas i branschens teknikbundna IT-investeringar, där AI och Machine learning samt API:er ligger högt på agendan.
Sett till de strategiska investeringarna prioriteras säkerhet i form av strategi och efterlevnad högst, tätt följt av automatisering av processer. Detta är klokt då digitalisering och automatisering av flöden ger ökad flexibilitet, förutsägbarhet och frigör tid. Att säkerhet hamnar högt förvånar inte heller med tanke på dagens uppskruvade hotbild – och de säkerhetskrav detta medför.
Motståndskraftiga försörjningskedjor med hjälp av digitalisering
Om de senaste åren av ekonomiska och geopolitiska oroligheter har lärt oss något, är det vikten av att solidifiera och stärka säkerheten genom hela leveranskedjan. Krig, lågkonjunktur, säkerhetshot, fallande efterfrågan och materialbrist har visat att försörjningskedjor som länge varit tillförlitliga, kan skakas om och brytas.
Verksamheter inom logistik, industri och handel har dragit lärdom av detta och arbetat in en större flexibilitet i den traditionell systemmiljön. Detta bland annat genom Internet of Things (IoT) och Industrial IoT. Beslut om att integrera produktionsdata har fått hög prioritet. Många produktionskedjor är nu uppkopplade med sensorer som kommunicerar med varandra för att uppdatera och optimera materialförsörjning, produktionsstyrning med mera.
“Om de senaste åren av ekonomiska och geopolitiska oroligheter har lärt oss något, är det vikten av att solidifiera och stärka säkerheten genom hela leveranskedjan”
Trots att det redan gjorts stora investeringar i IT hos logistikaktörer så hänger vissa branschspecifika problem kvar som spiller över på såväl tillverkning som handel. Tillverknings- och logistikjättarna har i allt större utsträckning valt produktionsmetoden lean manufacturing och lovar kunderna leverans på utsatt tid med just-in-time deliveries. Metoder som minimerar slöseri och effektiviserar processer. Men som också gör försörjningskedjorna extremt sårbara för oförutsägbara händelser.
Lösningen är att stärka Supply Chain Resilience. Genom att så långt som möjligt försöka förutsäga det oförutsägbara med säkra prognoser, flexibla transportalternativ och dra nytta av data från maskiner och system kan många av de strukturella problem lösas. Vägen till mer motståndskraftiga, dynamiska och tåliga försörjningskedjor är digitalisering och investeringarna som görs nu kommer vara avgörande för framtiden.
Operation Technology
Operation Technology (OT) omfattar den teknik som används för att styra, övervaka och optimera fysiska processer och maskiner inom industrin. Begreppet skiljer sig från IT, som syftar på den datateknik eller mjukvara som behandlar digital information. Tekniken möjliggör datainsamling och samverkan mellan maskiner och system – ofta med hjälp av AI och IoT. Detta förbättrar effektiviteten, ökar produktiviteten, skapar flexibilitet och säkrar arbetsmiljön inom hela produktionskedjan.
“Detta betyder att cybersäkerhet måste integreras genom hela infrastrukturen – från IT till OT.”
OT- och IT-säkerhet för industri och logistik
Då OT tar hand om fysiska processer, har OT-säkerhet traditionellt handlat om att bibehålla en hög driftsäkerhet och funktionalitet för fysiska maskiner inom isolerade OT-nätverk i fabriken eller på lagret. Samtidigt ser vi att OT-enheter genom IoT i större utsträckning kopplas upp till IT-nätverk, moln och servrar. En integrering som lett till mer effektiva, automatiserade system och stora optimeringsmöjligheter. Men som också innebär nya attackytor och större exponering för hackare och cyberhot.
Detta betyder att cybersäkerhet måste integreras genom hela infrastrukturen – från IT till OT. Gemensamt mellan OT- och IT-säkerhet är behovet av en grundlig riskanalys. Genom att förstå riskerna i sin helhet kan ni kombinera säkerhetsåtgärder som är baserade på både digital teknik, informationssäkerhet, och säkra arbetsmetoder.
Att implementera Zero trust i säkerhetsstrategin är också viktigt för att öka säkerhetsnivån inom verksamheten och möjliggör arbete i molnet och på distans på ett tryggt och flexibelt sätt. Målet är att skapa ett mer motståndskraftigt företag, med medarbetare som är konsekventa i sitt säkerhetsarbete och uppmärksamma kring ovanlig aktivitet inom både OT- och IT-miljön.
“Idag värderas transparens högt hos slutkunden och de verksamheter som anstränger sig mest belönas”
Mer hållbar industri och logistik
Hållbarhet är en viktig fråga inom både den tillverkande industrin och i logistik-sektorn. Båda branscherna står i konsumenternas ögon för stora utsläpp, och måste jobba för att öka hållbarhet och transparens i hela produktionskedjan. Med digitaliseringen kommer nya möjligheter och verktyg för den gröna omställningen. Det kan vara ruttplanerare som med hjälp av AI analyserar olika typer av data. Väder, vägstatus, fordonsstatus och annan information som kan tänkas ha en inverkan på rutten och i förlängningen mängden utsläpp. Idag värderas transparens högt hos slutkunden. De verksamheter som anstränger sig mest belönas.
Med erfarenhet av många, och långa, kundrelationer inom industri- och logistikbranschen har Nordlo god insikt kring vilka utmaningar och möjligheter ni står inför. Tillsammans tar vi er digitalisering till nästa nivå.