HemEn helhetslösning som skapar effektivisering för Indexator

En helhetslösning
som effektiviserar
Indexator

Dela i sociala medier

Utmaning

Indexator Rotator AB är ett tillverkande företag från Vindeln i Västerbottens inland som är världsledande på tillverkning av rotatorer. Företaget verkar på en internationell marknad och levererar till lite fler än 40 länder världen över.

Kvalitet har alltid varit ett ledord för Indexator och en kombination av lång och gedigen erfarenhet, en toppmodern produktionsanläggning och noga utvalda leverantörer har skapat förutsättningarna för att Indexator har blivit världsledande inom sitt område.

Kort efter att Indexator genomfört ett ägarbyte fick Josef Alenius förfrågan om att tillträda som bolagets VD, då redan VD på företagen Texor och Hultdins sedan några år tillbaka. Josef har en lång erfarenhet av affärsutveckling och menar att en av förutsättningarna för framgång är att renodla – helt enkelt fokusera på kärnverksamheten och skapa kostnadseffektivitet.

”För oss har mycket handlat om att renodla och fokusera på vår kärnverksamhet, helt enkelt analysera vad vi ska vara riktigt bra på och vad vi ska låta andra sköta åt oss”

Lösning

Som för många tillverkande företag kan driftstörningar leda till stora kostnader och därför är en driftsäker IT-miljö direkt affärskritisk. Samarbetet mellan Texor och Nordlo sträcker sig mer än 12 år tillbaka och 2019 fick Nordlo utökat förtroende och förfrågan om att hjälpa även Indexator. Då med en risk- och sårbarhetsanalys, som ett steg i att skapa sig djupare förståelse för IT-miljön. Den analys med förbättringsförslag som Nordlo presenterade gjorde valet enkelt:

”IT är viktigt av så många skäl: affärssystem, konstruktion, produktion och kontakt med våra kunder. Vi behövde en heltäckande lösning och valet föll sig ganska naturligt att outsourca hela IT-driften till Nordlo”, säger Josef.

”Vi har på bara ett år förflyttat oss från en utspridd IT-miljö, där vi själva spenderade många timmar på underhåll, till en driftsäker helhetslösning. Dessutom har vi fått tillgång till en bredare palett av kompetens och en trygghet i att snabbt få hjälp när vi behöver, vilket direkt har resulterat i en nöjdare arbetsgrupp och en positiv syn på IT inom hela organisationen”, fortsätter Josef.

Utrymmesmässigt är det dessutom svårt att hantera egna servrar som kräver både kyla och säkerhet. Nordlos datacenter Bergrummet, med sin hållbarhetsprofil och säkerhetsklassning, tilltalade Indexator och en hybrid IT-lösning skapades för att säkerställa full tillgänglighet och funktionalitet.

Byte av affärssystem

Ett mångsidigt affärssystem är A och O oavsett bransch. Det behöver täcka in i stort sett allt som rör verksamheten och Josef är nöjd med det stöd de har fått från Nordlo när bytet genomfördes.

”Samarbetet har fungerat väldigt bra, vi valde som många andra industriföretag att implementera Monitor och under hösten 2020 har vi bytt från Infor M3 till Monitor G5 vilket naturligtvis innebär att man stöter på problem vid uppstarten men Nordlo har lyckats lösa ut allt på ett mycket bra sätt.”

För Indexator och Josef har det varit viktigt att välja en IT-partner som har bred kunskap och stor förståelse för deras verksamhet men han påpekar också hur kritiskt det är att direkt få stöd ifall ett problem väl uppstår.

”Vi ville lägga mer tid på att utveckla vår affär och kunde dessutom kapa våra IT-kostnader med nästan hälften men i slutändan handlar det såklart om att våra medarbetare snabbt får den support de behöver för att kunna göra det de är bäst på ” avslutar Josef med.

Kundnytta

Josef listar de tre största fördelarna för Indexator med att outsourca sin IT.

  1. Fokusera på vår kärnverksamhet – genom att låta någon annan sköta IT-driften kan vi fokusera helhjärtat på det vi är bra på.
  2. Säkerhet och backup – Driftstörningar kan bli en dyr historia, men med en driftsäker IT-miljö har risken för avbrott minimerats. 
  3. Kostnadsreducering – genom att outsourca vår IT har vi halverat våra IT-kostnader.

Om Indexator
Indexator sysselsätter närmare 110 medarbetare. Företaget grundades i Vindeln redan på 60-talet och förvärvades för några år sedan av Lifco-koncernen. Lifco är ägare till närmare 170 bolag över hela världen och omsätter totalt över 14 miljarder kr. Läs mer på indexator.se.

Relaterade kundcase

Vill du uppleva samma resultat som Indexator?

Vill du komma i kontakt med oss för att diskutera IT-lösningar för ditt företag? Använd detta kontaktformulär så återkommer vi till dig.

Rickard Linder
Key Account Manager, Nordlo i Umeå och Lycksele
Tel: +46 950 277 28
rickard.linder@nordlo.com

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare