HemFyra IT-trender att hålla ett öga på

Dela i sociala medier

Fyra IT-trender att hålla ett öga på

Framtiden är alltid värd att hålla ett extra öga på, framförallt när det kommer till IT och digital transformation. Många av de koncept och trender som vi tar upp i det här inlägget har varit på tapeten ett tag men många av dem ser ut att få ett ordentligt lyft när vi rör oss mot det nya årtiondet. I det här inlägget kommer vi att prata om allt från igenkänningsteknik och artificiell intelligens (AI) till tekniken bakom det som gör det möjligt för dessa innovationer att spridas globalt. Här är fyra IT-trender att titta närmare på.

AI och maskininlärning
Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning har snabbt blivit katalysatorer för våra analysredskap. Under lång tid har den mängd data som vi har samlat på oss varit svår att hantera och värdet i AI och maskininlärning ligger just i det faktum att den här tekniken kan hjälpa oss att bättre analysera och förstå vår data. Tack vare framsteg inom AI och maskininlärning kan komplex data nu analyseras betydligt snabbare. Det bästa är att dessa verktyg blir allt mer lättanvända ju mer tekniken utvecklas, vilket innebär att även småföretag, som inte har lika mycket resurser, nu kan ge sig in i leken och använda AI och maskininlärning för att kunna bistå sina verksamheter bättre.

En annan trend inom AI är hur konversationsinriktad AI som gränssnitt blir allt bättre. Medan den teknik som vi har fått från Apple (Siri), Google (Google Home) och Amazon (Alexa) fortfarande befinner sig i ett tidigt stadie kommer den här tekniken att utvecklas snabbt. Även Microsoft har börjat jobba med konversationsriktad AI, och dessa plattformar rör sig nu mot att inte bara höra ordentligt utan även kunna följa mer komplexa konversationstrådar och förstå röstlägen samt känslor. Dessutom har hårdvaran utvecklats så att den på ett bättre sätt kan fånga upp och höra människoröster, även när vi befinner oss i områden med mycket brus i bakgrunden. 

AI och maskininlärning är två koncept som vi kommer att fortsätta tala om under en lång tid framöver och tillsammans kommer de att definiera 2020-talets teknik.

Från nuläge till nästa nivå med rätt IT-stöd

Igenkänningsteknik
Biometri har snabbt blivit svaret på krångliga och långa starka lösenord. Fingeravtrycksteknik för mobila enheter, som exempelvis Apple Touch ID, har redan spridits globalt och vi ser allt oftare fingeravtrycksteknik som ett alternativ till lösenord och passerkort.

Problemet med den här tekniken är att den alldeles för enkelt kan luras med hjälp av fejkade digitala fingeravtryck. Det är anledningen till varför ansiktsigenkänning för många är framtiden för biometri.

Här är fyra anledningar till varför ansiktsigenkänning är framtidens autentisering:

  1. Pålitlig. 3D-kartläggning, ”deep learning” och andra framsteg i branschen har gjort ansiktsigenkänning pålitligt och svårt att lura.
  2. Säker. Forskningen har visat att 1 av 50 000 telefoner med touch-ID kan låsas upp med ett slumpmässigt valt fingeravtryck. Med modern ansiktsigenkänning är det istället en på miljonen.
  3. Bekvämt och friktionsfritt. Ansiktsigenkänning är enkelt och kan användas utan aktiva åtgärder från användaren.
  4. Smart integrering. Ansiktsigenkänning kan i regel smidigt integreras i existerande säkerhetsinfrastruktur.

Fast ansiktsigenkänning inte är perfekt (bland annat kräver det mycket data) och trots att det fortfarande krävs en del politisk vilja för att det ska spridas globalt, ser vi den här tekniken som en av de största trenderna under 2020-talet. Om inte annat kommer det helt klart bli ett samtalsämne vid middagsborden!

Augmented Reality (AR) växer sig starkare
Vi förutspår att AR-tekniken kommer att bli allt mer av en vardagshändelse för vanliga kunder. Hittills har tekniken mest haft ordentlig spridning via spel som Pokémon Go men det innebär inte att de som ligger bakom tekniken har lutat sig tillbaka.

Apple har nu integrerat AR i sitt operativsystem iOS, vilket innebär att tekniken betydligt lättare kan implementeras i appar på Apples enheter. Medan QR-koder länge har funnits ute i samhället har användningen av dessa aldrig känts riktigt intuitiv. Annat blir det när vi enkelt kan ta fram kameran, hålla den mot en jacka och direkt få upp produktbeskrivningen på jackan. När vi enkelt kan plocka fram jämförelser genom att scanna två olika par skor, eller när vi kan plocka fram en bostadsbeskrivning när vi går förbi ett intressant hus på gatan, då kommer våra mobiler att ta ett stort steg framåt. 

Dessutom finns det många användningsområden inom medicin, design, logistik och turism, vilket innebär att det finns många incitament för tekniken att utvecklas snabbt. Det här förutspår vi blir en av de mest användarfokuserade trenderna under 2020.

5G – snabbare nätverk
Att nätverkstekniken utvecklas är kanske inte en av de mest iögonfallande trenderna men det är viktigt för teknikens fortsatta utveckling och användning. 5G kommer snart börja byggas ut över hela världen, vilket innebär att vi får riktigt snabba uppkopplingar i våra mobila enheter, något som är viktigt för att ge våra smarta enheter den kraft de behöver för att hänga med i mjukvaruutvecklingen.

Det här gäller inte bara våra mobiler. Allt från bilar och tåg till lyktstolpar och parker behöver så snabb uppkoppling som möjligt för att ge oss de tjänster vi vill ha ute i samhället. Snabb utveckling av 5G är nyckeln till det, och det kommer vi läsa mycket om år 2020.Det här var vår trendspaning inför den närliggande framtiden. Vilken trend tror du kommer att dominera samtalen under 2020? Läs gärna vidare i vår guide 'Digital transformation i tre steg'. Hör gärna av dig till oss så pratar vi mer om hur er verksamhet kan anpassa sig inför framtidens trender.

Guide: Digital transformation i tre steg