Digitala försörjningskedjor skapar konkurrenskraft för industri och logistik
Industri- och logistiskbranschen har länge varit tight sammanflätade. Detta innebär att utmaningar i den ena branschen snart blir en utmaning för den andra. De senaste årens ekonomiska och geopolitiska oroligheter har visat hur känsliga branschernas försörjningskedjor är. Hur ska företagen optimera för att skapa mer robusta digitala försörjningskedjor, och vilka trender ser vi framåt? Här berättar vi mer.
Digitala försörjningskedjor - ett krav för den som vill upprätthålla konkurrenskraft
Att integrera ny teknik i den traditionella systemmiljön för att skapa digitala försörjningskedjor är avgörande för den som vill förbli konkurrenskraftig. Till skillnad från analoga processer möjliggör digitala kedjor en helt annan typ av flexibilitet, insikt och förutsägbarhet.
Inom tillverkande industri handlar det om en uppdaterat IT-portfölj med standardiserade lösningar som även möjliggör skalbarhet och nya leverensformer. Därför har användandet av molnlösningar blivit en förutsättning för att kunna möta kraven på en driftsäker och avbrottsfri verksamhet.
Innovationer göra försörjningskedjorna mer stryktåliga
Tillverknings- och logistikjättarna har i allt större utsträckning valt en produktionsmetodik som maximerar levererat värde genom att minimera slöseri och skapa effektiva processer, så kallad lean manufacturing. Dessutom lovas kunden leverans på utsatt tid med just-in-time deliveries. Detta har gjort försörjningskedjorna extremt sårbara för oförutsägbara händelser.
Med hjälp av digitalisering kan man i större utsträckning förutsäga det oförutsägbara. Genom att frigöra så mycket data som möjligt mellan olika system kan man analysera vad som händer i realtid. På det sättet möjliggörs säkra prognoser och flexibla transportalternativ, med mer resilienta och dynamiska försörjningskedjor som resultat.
Innovationer och trender för industri och logistik
Det senaste årets händelser har gett upphov till innovationer som ska öka flexibilitet och effektivitet i våra leveranskedjor.
Virtual first och Contactless
Två trender som vi länge sett i handeln och som spillt över på både tillverkande industri och logistik är virtual first och contactless. Denna teknik fick ett rejält uppsving under pandemiåren när vi undvek fysisk kontakt och i samma veva tog betydande digitala kliv framåt. E-handeln ökade med 40% och fler ville få hem sina paket via kontaktfria leveranser. Detta ledde till att paketboxar idag är en naturlig del av stadsbilden. Men även nya innovationer som till exempelsjälvkörande transportfordon, robotleveranser och paketbrevlådor är att vänta
Industri 4.0
Den fjärde industriella revolutionen eller Industri 4.0 handlar om att med hjälp av automatisering, maskininlärning och realtidsdata frigöra information längs med hela försörjningskedjan. Målet är en uppkopplad produktion där varje steg i produktionskedjan bär med sig data för färre fel, kortare ledtider, ökad flexibilitet och mindre mänsklig handpåläggning.
Smart Manufacturing
Smart manufacturing innebär digitalisering, maskininlärning och automatisering av tillverkning på alla nivåer, från produktutformning och produktion till leveranskedja och distribution. Att analysera data från alla steg i processen med maskininlärning möjliggör en optimerad och flexibel produktions- och leveranskedja som lätt kan justeras efter behov och kundbeteende.
Analys i realtid
Genom att frigöra data längs produktionskedjan möjliggör analys i realtid. Vilket i sin tur gör att problem kan upptäckas och åtgärdas i tid. Detta gör att man ganska snabbt kan se vilka delar av försörjningskedjan som är känsligare för yttre faktorer och då skapa alternativ om något skulle gå fel.
AR i fabriker
Augmentet reality (AR) kan användas för att effektivisera produktionsprocesser och lärande genom att ge operatörer och tekniker en översikt över produktionslinjer och maskiner. Tekniken kan användas för att få tillgång till maskin och processdata i realtid, förenkla komplexa sammansättningsprocesser, minska fel och öka produktiviteten. Vi känner igen konceptet från sjukvården med avancerad distanskirurgi men också privat där många, såväl barn som vuxna, testat spel som Pokemon Go.
PLM - Product lifecycle management
PLM används för att mäta och managera en produkt eller tjänst från utveckling och tillverkning, genom distribution till återvinning och skrot. Detta inkluderar människor, data, processer och verksamhetssystem. Syftet är att optimera produktionskedjan, öka kvalitén och tillgängliggöra data för alla inblandade genom alla led. Stora effektivitetsvinster finns att hämta här eftersom informationen enkelt kan spåras.
Kom närmare morgondagens lösningar för industri och logistik
Ett nära samarbete och god verksamhetsförståelse lägger grunden för allt vi gör. Genom att förstå de möjligheter och utmaningar som tillverkande industri och logistik står inför så kan vi på Nordlo erbjuda branschens bästa lösningar för just er verksamhet.
Vill du ta del av mer om hur ni genom rätt IT-satsningar kan ta er verksamhet inom tillverkande industri eller logistik till nästa steg? Kontakta oss!
Eller läs vår rapport Kom närmare innovation för industri & logistik.