HemDet bästa från IT-säkerhetspodden 2020

Dela i sociala medier

Det bästa från IT-säkerhetspodden 2020

Vi har sammanställt en lista med de fem mest lyssnade avsnitten från IT-säkerhetspodden under 2020. Ett perfekt sätt att njuta av julledigheten med härliga samtal i öronen. Oavsett om är ute på en promenad, sitter i bilen eller slappar framför brasan.

1. Hur blir man hackad med David Jacoby

I detta avsnitt pratar IT-säkerhetspodden med David Jacoby om hur man blir hackad och dess konsekvenser. De går igenom alla de vanligaste vägarna detta sker och vad som det de mesta sannolika attackerna. Vad kostar attackerna, vad blir konsekvenserna och hur kan man motverka dessa?

2. Från det kalla kriget till dagens spioner på nätet

IT-säkerhetsområdet spänner över ett stort område och vi måste förstå vår historia för att kunna begripa vår samtid och framtid. I detta avsnitt ritar IT-säkerhetspodden och Fredrik Eriksson från Försvarshögskolan, en tidslinje från andra världskrigets slut rakt in i framtiden. De diskuterar om hur påverkan av val inte är något nytt, och att synen på internet är en logisk förlängning av vad vi sett sedan kalla krigets dagar.

3. Hacktivismens historia

I detta avsnitt samlar Mattias och Erik ett axplock av de kändaste hackningsattackerna och funderar på hur det hela startade och sedan kom att utvecklas. Finns hacktivister kvar? Och vad är problemet med att protestera när man inte vet vem man gör det med eller vilka som kan vilja ta över det hela? Kan en skyddad identitet hålla dig säker? Är information lika kraftfullt som ett laddat vapen? Hör vad Mattias och Erik tänker om dessa och många fler frågor kring hacktivism.

4. Hollywood och hackaren – tre filmer som gör det rätt

Att hacka en dator i filmens värld ser enkelt ut. Skriv ”override” och tryck enter så är du inne! Men är det så enkelt i verkligheten? Nja, inte riktigt. I det här avsnittet pratar Erik och Mattias lättsamt om de få gånger som Hollywood beskrivit hacking på ett, i alla fall rimligt vis.

5. Antiviruskungen som blev mordanklagad

”Metod i galenskapen” är troligen den bästa beskrivningen på John McAfee, även känd som antiviruskungen. De har svårt att inte fascineras av honom och undrar om han spelar galen eller faktiskt är det. Mattias och Erik går igenom hans liv, både inom och utanför IT-säkerhetsområdet.

Vill du veta mer om IT-säkerhet?

IT-säkerhetspodden består av Erik Zalitis och Mattias Jadesköld som utöver poddandet arbetar som IT-säkerhetsspecialist respektive IT-arkitekt på Nordlo. De själva beskriver podden på följande sätt: ”Tanken med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt.”.

Vill du få de senaste nyheterna och tips om IT-säkerhet? Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du artiklarna levererade direkt till din inkorg en gång i månaden.

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare