Därför ska ni börja arbeta enligt Zero trust
Zero trust är varken en produkt eller en tjänst man köper in till sitt bolag. I stället handlar det om ett ramverk eller en säkerhetsstrategi relaterat till användare, åtkomst och identiteter. Begreppet har varit i ropet de senaste åren, men vad innebär det i praktiken? Här berättar vi mer.
Vad är Zero trust och varför är det viktigt att arbeta enligt de principerna?
Att jobba enligt Zero trust innebär att du antar en ”lita aldrig, verifiera alltid”-approach inom cybersäkerhetsarbetet. Det vill säga att ingen enhet, användare eller IP-adress automatiskt kan anses pålitlig. Syftet är att öka säkerhetsnivån inom organisationen, men också att öka flexibilitet och effektivitet genom att möjliggöra säkert arbete i molnet och på distans.
Cyberhoten ökar över hela världen, så även i Sverige. Identiteter och systemaccesser utan tillräckligt skydd är enkla vägar för angripare att ta sig in i er miljö. Därför har många företag redan börjat arbeta enligt Zero trust-principen. Målet är att skapa ett mer motståndskraftigt företag, med medarbetare som är konsekventa i sitt säkerhetsarbete och uppmärksamma kring ovanlig aktivitet i IT-miljön.
Hur hör informationsklassificering och autentisering ihop med Zero trust?
Autentisering är en avgörande del av Zero trust och förhindrar obehörig åtkomst till bolagets system och data. För att skydda era tillgångar ska alla användare och enheter autentiseras, gärna med multifaktorsautentisering (MFA) för effektiv implementering av säkerhetsstrategin. Men hur avgörs vad som ska skyddas?
En grundlig informationsklassificering dokumenterar era informationstillgångar och var ni lagrar era skyddsvärda data. Vidare kategoriserar den er information baserad på hur känslig den är, för att bestämma lämplig skyddsnivå och åtkomstkontroll. Er IT-partner hjälper er att identifiera vad som är skyddsvärt i verksamheten. Det kan handla om affärskritiska data, personinformation eller ert AD, och hur säkerhetslösningarna bör se ut.
Att strunta i dessa steg innebär att angripare enklare kan ta sig in i era system, komma åt data och orsaka stor skada inom företaget. Det kan också ställa till det för era kunder om ni hanterar person- eller kunddata. Arbetar ni utifrån ett Zero trust-perspektiv med informationsklassificering och krav på autentisering, skapas strukturkapital i säkerhetsarbetet vilket kommer det leda till långt färre problem för företaget och era medarbetare.
Vad är identitetshantering?
Identity and Access management (IAM) innebär uppsättandet av tydliga, dokumenterade processer som hanterar identiteter och behörigheter inom er IT-verksamhet. Det bygger bland annat på behörighetskontroll (access control) som styr vem som har åtkomst till era system, data eller andra resurser. Säkerhetslösningar kopplade till Zero trust, bland annat autentisering, kompletterar er IAM genom att verifiera användaridentiteter innan de blir tilldelade rätt behörigheter.
Vem har access till vad?
All personal ska inte ha tillgång till all information. Därför är det viktigt med flera säkerhetsnivåer och speciella rättigheter för att komma in till verksamhetens ”core”. Administratörsrättigheter är åtråvärda för hackare och behöver extra skydd, då de ger rättigheter på hög nivå och speciell åtkomst till konfidentiella data. Denna åtkomst ska begränsas och det måste finnas metoder på plats för accesshantering för respektive informationstillgång. En övergripande regel är att man ska bara ha åtkomst och behörigheter som krävs för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.
Det handlar också om att ta fram lösenordspolicys och bestämma vem som beslutar kring vilken åtkomst och behörigheter respektive medarbetare ska ha till system och data. Med detta på plats är det lättare att implementera tekniskt stöd och automatiserade flöden för hantering av identitet och access.
Så kan Nordlo hjälpa dig
Zero trust utgår ifrån att ingen, varken medarbetare, enheter eller system, kan anses pålitlig. Målet är en ökad säkerhetsnivå inom organisationen, men också att möjliggöra arbete i molnet och på distans på ett tryggt och flexibelt sätt. Att arbeta aktivt och strategiskt med informationsklassificering, autentisering samt identitets- och behörighetshantering är viktiga grundstenar för att implementera Zero trust inom er verksamhet.
Nordlo säkerhetsexperter hjälper er se över ert cyberskydd och komma med rekommendationer och stöttning kring hur ni kommer vidare.
Våra tjänster inom informationssäkerhet