AI-implementering för ledare: 3 steg till lyckad integration
Många chefer ser potentialen i AI och är villiga att öka användningen av tekniken. Men hur ska man då gå till väga i en uppstartsfas för att få till en uppsättning och utrullning som fungerar? Vi tänkte illustrera detta med AI-assistenten Copilot som exempel .
I en rapport från Ledarna visar det sig att hälften av cheferna ser kompetensbrist som ett hinder för att utveckla användningen av AI på arbetsplatsen. Brister i IT-infrastrukturen pekas ut som ett annat problem. En annan studie från SCB visar att användningen av AI har ökat, men att det fortfarande finns ett utbrett motstånd och osäkerhet kring tekniken. Samtidigt visar det sig, enligt Gartner, att hela 85% av AI-implementeringarna inte lever upp till förväntan eller ens slutförs.
Så förbereder du din infrastruktur för AI
Lansera AI inom din organisation
Ett ordentligt tekniskt förarbete och ett aktivt ledarskap är nyckelaspekter för en lyckad utrullning av AI-verktyg. Ett gott exempel på detta är hur vi guidar ledare genom en Copilot-implementering.
Copilot är Microsofts AI-assistent som förenklar och effektiviserar arbetsdagens olika moment. Med rätt genomförande och ledarskap kan Microsoft Copilot förenkla administration och frigöra tid för mer värdeskapande aktiviteter för dig och dina medarbetare. Vi går igenom tre steg för en smidig och effektiv lansering och Copilot.
Steg 1: Förbered din data
I ett första steg stöttar vi ditt företag med att förbereda all data i molnet så den är lättillgänglig och uppdaterad. Detta innebär att regelbundet granska och förnya informationen för att säkerställa att AI-systemet arbetar med den senaste och mest relevanta datan. När er data är organiserad och relevant kan Copilot ge er korrekta, användbara insikter som ger stöttning i vardagen.
Vidare tar vi fram robusta och anpassade säkerhetsåtgärder för att skydda er information när Copilot används. Identitet- och åtkomstkontroll säkerställer att känsliga uppgifter skyddas och att endast behöriga personer har åtkomst.
Här berättar vi mer om hur ni gör er data redo för copilot
“Ett ordentligt tekniskt förarbete och ett aktivt ledarskap är nyckelaspekter för en lyckad utrullning av AI-verktyg”
Steg 2: Pilot, ledarskap och implementering
De mest framgångsrika lanseringarna av AI, i detta fall Copilot, sker när du som ledare är aktiv från start. Under ett pilotprojekt genomför vi workshops för ledare och chefer där vi tillsammans arbetar fram en AI-strategi och en behovsanalys för att definiera värdet av implementeringen.
Vi diskuterar exempelvis frågor som:
- Vad vill vi att Copilot ska hjälpa oss med?
- Varför ska vi använda Copilot? Vilka processer kan förbättras eller förenklas?
- Hur fungerar Copilot i praktiken?
- Hur ska vi använda olika typer av AI-verktyg på ett säkert och effektivt sätt?
Du får också via möjligheten att själv prova AI-assistenten i olika scenarier.
så du lättare kan förstå hur verktyget fungerar och kan användas utifrån din roll. På så sätt kan du som chef visa vägen för nyfiken användning och kommunicera den praktiska nyttan med verktyget till dina medarbetare.
Steg 3: Copilot skapar värde för hela organisationen
Med en större förståelse för vilket värde AI kan tillföra din verksamhet, är det dags att introducera verktyget för dina medarbetare. Tillsammans genomför vi workshops och utbildningar så alla förstår hur Copilot fungerar, vilka säkerhetsrutiner som gäller och hur verktyget kan användas för att effektivisera arbetsflöden för en mer hållbar vardag.
Se även till att kontinuerligt följa upp hur era AI-verktyg används och hur det funkar för medarbetarna. På så sett kan ni justera ert arbetssätt för att landa i en hållbar användning.
Ditt aktiva ledarskap är avgörande för en strukturerad, och lönsam, resa från inspiration till full implementering av AI. Vi kan stötta dig med detta, hör av dig så pratar vi vidare.
“Användningen av Shadow AI kan också innebära stora risker i form av säkerhetsbrister, dataläckor och bristande regelefterlevnad”
Varför investera i AI när det finns gratis-varianter?
Nu kanske du ställer dig frågan – men varför ska man investera i ett verksamhetsövergripande AI-verktyg som Copilot när det finns så många bra gratisvarianter?
Det finns ett namn för denna användning av AI-verktyg och -applikationer utan IT-avdelningens godkännande och översikt – Shadow AI, ett fenomen som blir alltmer utbrett. Att ha nyfikna och innovationstillvända medarbetare är förstås en bra sak. Men användningen av Shadow AI kan också innebära stora risker i form av säkerhetsbrister, dataläckor och bristande regelefterlevnad. Detta hände på Samsung under 2023, där medarbetare använda ChatGPT för hantering av känslig information, vilket ledde till oavsiktlig exponering mot tredje partsplattform.
Genom att erbjuda säkra och godkända AI-lösningar kan organisationen möta medarbetarnas behov för effektivitet och innovation, och samtidigt minska risken att känslig information hamnar i fel händer.