Öka motståndskraften: AI inom cybersäkerhet
AI är ett kraftfullt verktyg som kan effektivisera och förbättra cybersäkerheten på svenska företag, men det kan också utnyttjas av hotaktörer för att automatisera och effektivisera intrång och cyberattacker. Men hur används AI inom cybersäkerhet och vilka risker och möjligheter medför verktyget?
Hur används AI inom cybersäkerhet?
När AI implementeras i säkerhetsverktyg finns möjlighet till alltmer effektiva och automatiserade cybersäkerhetstjänster. En av de större utmaningarna för företag kopplat till cybersäkerhet är att snabbt nog kunna identifiera och agera på attacker. Med avancerade algoritmer och maskininlärning bearbetas och tolkas data för att snabbt identifiera hot som är svåra att upptäcka med traditionella metoder. På så vis automatiserar och optimerar AI processer som övervakning, detektion, respons och återhämtning. Verktyget kan dessutom lära sig av tidigare erfarenheter och anpassa sig till nya hotscenarion.
”Högre medvetenhet och snabbare agerande kan uppnås genom att man som IT-ansvarig får en helhetsbild av cyberläget och förslag på lämpliga åtgärder. Dessutom minskas den mänskliga faktorn och felmarginaler genom att automatisera rutinuppgifter”, säger Johan Swahn, affärsutvecklare på Nordlo.
”Högre medvetenhet och snabbare agerande kan uppnås genom att man som IT-ansvarig får en helhetsbild av cyberläget och förslag till lämpliga åtgärder.”
Säkerhetstjänster och produkter som använder sig av AI ger en högre nivå av skydd och verkar förebyggande mot intrång, innan attackerna orsakar skada eller störningar. Detta leder till att effektivitet och produktivitet ökar samt att tid och resurser som annars går till incidenthantering, och konsekvenserna av dem, kan läggas på annat.
För att företag ska ha möjlighet att agera på de snabbt växande riktade attackerna är det nödvändigt att uppdatera och förbättra sitt cyberförsvar med ny teknologi för att skydda företagets tillgångar.
Se videon: Vilka är de största IT-hoten?