Historien om FBI-operationen ”Bot Roast” och den första personen att dömas för en botnet-attack – Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden
Ransomware är antagligen den största risken inom cyberkriminalitet just nu, men för 20 år sedan var botnet den stora faran. Du kunde när som helst bli ofrivillig ägare av en Zombie-dator som skickade spam, hackade andra maskiner och deltog i stora överbelastningsattacker. I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden går Erik Zalitis och Mattias Jadesköld igenom historien om Jeanson James Ancheta, den första personen att bli dömd för en botnet-attack. Ancheta lyckades kontrollera hundratusentals datorer i en koordinerad cyberattack, innan FBI år 2005 fångade honom efter en omfattande operation, känd som "Bot Roast".
Ancheta anklagades för att ha kontrollerat hundratusentals datorer och smittat ner dem med spyware och spam. Datorer som blev smittade var allt från privatpersoner till amerikanska militären och hans intrång kostade enorma summor pengar. 2006 blev han den första personen att dömas för en botnet-attack säger Mattias Jadesköld, en av programledarna i IT-säkerhetspodden.
Avsnittet kommer bland annat handla om:
- Vad är syftet med en botnet-attack?
- Hur lyckades FBI till slut gripa Ancheta?
- Hur skyddar sig företag och organisationer idag mot liknande attacker?
IT-säkerhetspodden avsnitt #178: ”Jeanson James Ancheta – den första personen att dömas för en botnet-attack”, släpps söndag 11 september, kl. 18:00.
Lyssna här:
Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här
Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:
"Varför är Bitcoin värt ett försök"
Peter Kongstad ser sig nästa om lite kryptovaluta-religiös, men vi ställer honom mot våra farhågor och funderingar om kryptovalutor, deras problem, möjligheter och framtid I ett två timmars avsnitt där diskussionens vågor går höga.
"Halvledarkrisen"
Du kommer få vänta på din nästa mobil, surfplatta och laptop. Varför är det så och vad för möjligheter ger detta till hackare.
Maria Dufva
Är våra barn säkra på nätet? Vi går ju ofta mellan teknik och samhälle, eftersom IT-säkerhet påverkar allt och påverkas av allt. Onsdagen den 27 oktober mötte vi Maria i en lokal i centrala Stockholm. Hon är en modern nätmedborgare som till skillnad från oss förstår sociala medier som Instagram.
”Hur blir IT-arkitekturen säker?”
Låt oss prata säkerhet från IT-arkitektens synvinkel. Mattias har arbetat med att ta fram säkra IT-miljöer I många år och delar tillsammans med Erik med sig av sina erfarenheter.
”Varför finns gammal teknik kvar?”
Ett mer tekniskt avsnitt där vi undrar varför vi fortsätter använda gamla osäkra tekniker som FTP, NTML och TLS 1.0.
Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:
Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.
Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.
Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com