HemHotet mot Googles affär – en kamp mot klockan att stoppa Cryptbot – nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

Hotet mot Googles affär – en kamp mot klockan att stoppa Cryptbot - nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Cryptbot används för att stjäla och sälja vidare information så som inloggningsuppgifter, sociala medier-konton och kryptoplånböcker från Googles användare. I amerikansk domstol fick tech-jätten nyligen grönt ljus att försöka stoppa spridningen av Cryptbot, något som diskuteras i veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden.

– Vi går igenom vad Cryptbot är och följer senaste tidens händelseförlopp där Google nu på allvar tar upp kampen mot skadeprogrammet. Varför har just Google blivit en måltavla och hur långt är de beredda att gå för att stoppa infiltrationen? säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

Cryptbot upptäcktes första gången i december 2019 och under 2022 beräknas över 670 000 datorer ha infekterats. Vanligen sprids det genom modifierade versioner av mjukvara som Google Chrome och Google Earth Pro.

– Google menar att de kommer använda domstolsbeslutet för att ta ner existerande och framtida domäner som är kopplade till Cryptbot. Vi tar också tempen på Googles tjänster avseende säkerhet. När mjukvaror byts mot webbtjänster, hur påverkar det säkerheten?

IT-säkerhetspodden avsnitt #208: ”Googles krig mot Cryptbot” släpps söndag 7 maj, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?

#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?

#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?

#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.

#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare