HemFöretagsinformation i fel händer – IT-säkerhetspodden analyserar tre stora dataläckor – nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

Företagsinformation i fel händer – IT-säkerhetspodden analyserar tre stora dataläckor - nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden diskuteras de främsta orsakerna bakom dataläckor och händelser där bristande IT-säkerhet lett till omfattande konsekvenser för företag och organisationer. Dessutom analyseras tre olika stora dataläckor som de senaste åren skett i Sverige och Finland.

– Det finns tre olika anledningar till att dataläckor sker; Insiders, extrusion by attackers och dåligt uppsatta system. I nästa avsnitt kommer vi analysera fall där dessa metoder har använts för att sprida information från olika verksamheter, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

En dataläcka är ett resultat av ett dataintrång där förövaren olovligen tagit sig in i ett datasystem och sprider vidare information. Uppgifterna som läcks ut kan variera från användarnamn och lösenord till personnummer, adresser och i vissa fall betalningsinformation eller annan hemlig företagsinformation. För att hantera situationen är första steget att kartlägga var läckan kommer från.

Insiders:
– Här tittar vi närmare på ett HR-system som Region Uppsala upphandlat och där personal kunde se alla kollegornas semester, ledigheter och sjukfrånvaro. Det här är intressant eftersom det inte finns någon yttre attackerare utan handlar mer om obehörighet inom organisationen.

Extrusion by attackers:
– Vi går in på det mycket uppmärksammade ”Vastaamo-fallet” som skedde i Finland. Här stals ett kundregister från ett psykoterapicenter och hackaren hotade med att släppa information på Darknet.

Dåligt uppsatta system:
– Också en uppmärksammad händelse där Transportstyrelsen oaktsamt flyttade supporten av system utomlands. Det slutande med granskning av SÄPO, generaldirektören fick sparken och statsministern blev KU-anmäld. Mer om det i kommande avsnitt, in och lyssna!

IT-säkerhetspodden avsnitt #210: ”Dataläckans orsaker” släpps söndag 28 maj, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?

#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?

#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?

#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.

#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare