EU-förordningen DORA – finanssektorns nästa stora digitaliseringskliv? – Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden
Den 16 januari 2023 trädde EU:s nya förordning DORA, Digital Operational Resilience Act, i kraft, med syfte att förebygga och minska cyberhot. Björn Sjöholm från Seadot Cybersecurity gästar IT-säkerhetspodden för att tala om förordningens krav och betydelse för finanssektorn.
– DORA är högaktuellt för just finanssektorn. Björn Sjöholm är expert på ämnet och tillsammans talar vi bland annat om vad förordningen innebär för finanssektorns aktörer, dig som konsument och hur den hänger ihop med GDPR, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.
Cyberrisker är idag ansett som ett av de största hoten mot den finansiella sektorn, Europeiska kommissionen beräknade att den årliga kostnaden av cyberbrott uppgick till 5,5 biljoner euro för den globala ekonomin 2020. Förordningen DORA innehåller krav för finanssektorn med syfte att förebygga och minska cyberhot, och är en del av ett större arbete inom EU gällande digitalisering av finanssektorn med fokus att främja innovation och minska digitala risker.
– Vi pratar om hur riskarbetet med DORA fungerar och vilka krav som finns, behöver bolagen exempelvis genomföra penetrationstester?
Björn Sjöholm är Cyber Security Entrepreneur på Seadot Security och expert inom IT-säkerhetsfrågor.
IT-säkerhetspodden avsnitt #199: ”EU-förordningen DORA” släpps söndag 26 februari, kl. 18:00.
Lyssna här:
Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här
Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:
#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?
#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?
#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?
#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.
#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.
Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:
Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.
Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.
Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com