HemDärför misslyckas ofta säkerhetsavdelningar med sina uppdrag – nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

Därför misslyckas ofta säkerhetsavdelningar med sina uppdrag - nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

En säkerhetsorganisation är en grupp eller enhet som ansvarar för att analysera risker och implementera åtgärder för att skydda organisationen från cyberhot. I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden gästar säkerhetsföretaget Expisofts vd Lasse Larsson för att diskutera säkerhetsorganisationer som stöter på problem med att få stöd från företagens ledningsgrupper.

– Det är ett misslyckade om man inte kan få med ledningen på tåget. I avsnittet diskuterar vi vilken typ av värld vi lever i säkerhetsmässigt och hur man ska få gehör hos ledningen, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

Det säkerhetspolitiska läget i Sverige har förändrats till det sämre de senaste åren och allt fler företag utsätts för cyberattacker, ofta sker detta utan allmänhetens vetskap. Antalet anmälda IT-incidenter mot svenska myndigheter och flera samhällsviktiga verksamheter också ökat de senaste åren.

– IT- och cybersäkerhet är i allas blickfång och det säkerhetspolitiska läget är allvarligare än på mycket länge. Varje normalt fungerande ledningsgrupp måste vara mottaglig för en aktiv dialog om IT-säkerheten. Säkerhetsorganisationer behöver ompröva hur de presenterar arbetet med att uppnå hög säkerhet, säger Lasse Larsson, vd för Expisoft.

I veckans intervju berättar Lasse Larsson hur man kan arbeta med att uppnå funktionella säkerhetsorganisationer.

– Vi gräver djupt i Lasses resonemang och råd kring cybersäkerhet och utreder hur en välfungerande säkerhetsorganisation ska fungera. Hur ska organisationen utformas? säger Mattias Jadesköld.

IT-säkerhetspodden avsnitt #212: ”Utmaning för säkerhetsorganisationer” släpps söndag 18 juni, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?

#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?

#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?

#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.

#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Om du redan är kund och behöver support, kontakta din Nordlo-leverantör här: support.

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare