Hem”Är vi omoraliska på internet?” – Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

”Är vi omoraliska på internet?” – Nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden lägger Erik Zalitis och Mattias Jadesköld det tekniska åt sidan och diskuterar etik och moral i en digital värld. Är det okej att privatkopiera ett spel för att man inte har nog med pengar för att köpa det? Är det moraliskt försvarbart att kräva betalt för att berätta om en sårbarhet man hittat i en programvara?

Många skulle nog hävda att det inte finns särskilt mycket moral och etik på internet, eller åtminstone att konsekvensen av att strunta i moral på internet inte är lika kännbar som i verkliga livet. Men eftersom internet idag är en väldigt stor del av människors liv och vi alltmer tid online så är det intressant att försöka anlägga ett etiskt och moraliskt perspektiv på det liv vi lever på internet, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna i IT-säkerhetspodden.

Erik och Mattias kommer prata om vad som är rätt och fel på internet utifrån de tre klassiska synsätten på etik: dygdetik, konsekvensetik och pliktetik.

IT-säkerhetspodden avsnitt #177: ”Vad är rätt och fel på internet”, släpps söndag 4 september, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

"Varför är Bitcoin värt ett försök"
Peter Kongstad ser sig nästa om lite kryptovaluta-religiös, men vi ställer honom mot våra farhågor och funderingar om kryptovalutor, deras problem, möjligheter och framtid I ett två timmars avsnitt där diskussionens vågor går höga.

"Halvledarkrisen"
Du kommer få vänta på din nästa mobil, surfplatta och laptop. Varför är det så och vad för möjligheter ger detta till hackare.

Maria Dufva
Är våra barn säkra på nätet? Vi går ju ofta mellan teknik och samhälle, eftersom IT-säkerhet påverkar allt och påverkas av allt. Onsdagen den 27 oktober mötte vi Maria i en lokal i centrala Stockholm. Hon är en modern nätmedborgare som till skillnad från oss förstår sociala medier som Instagram.

”Hur blir IT-arkitekturen säker?”
Låt oss prata säkerhet från IT-arkitektens synvinkel. Mattias har arbetat med att ta fram säkra IT-miljöer I många år och delar tillsammans med Erik med sig av sina erfarenheter.

”Varför finns gammal teknik kvar?”
Ett mer tekniskt avsnitt där vi undrar varför vi fortsätter använda gamla osäkra tekniker som FTP, NTML och TLS 1.0.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare