HemÄr kvantdatorn en mardröm eller frälsare för cybersäkerheten? Intervju med Mikael Haglund, IBM – nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

Är kvantdatorn en mardröm eller frälsare för cybersäkerheten? Intervju med Mikael Haglund, IBM - nytt avsnitt av IT-säkerhetspodden

Cyberhoten ökar världen över, och nu hopar sig nya mörka moln på himlen i takt med utvecklingen av kvantteknik, som på kort tid kan knäcka de krypteringsmetoder företag använder idag. I veckans avsnitt av IT-säkerhetspodden pratar vi med IBM:s Mikael Haglund, Quantum Technical Ambassador, och Andrea Eriksson, Security Leader, om cyberhot, den nya kvanttekniken och siar i framtiden.

– Kvantdatorer kan innebära att de säkerhetsskydd och krypteringsmetoder vi använder idag blir helt obrukbara. ”Quantum-safe” är lösningen, men hur fungerar det och håller den utvecklingen jämna steg med hackare? säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

Avsnitt 203 av IT-säkerhetspodden väver samman cybersäkerhetsåret 2022 med framtidens teknik kvantdatorer. Hackare frodas i kölvattnet av stora kriser som pandemin, kriget i Ukraina och ekonomiska utmaningar. Phishing ökar och ransomware minskar, och industrier var under året hårt drabbade.

– Vi ställer oss frågan hur nya kvanttekniken kommer påverka företagens cybersäkerhetsutmaningar. Hur ska vi skydda oss mot hackare som på minuter knäcker de säkerhetsskydd som förädlats i årtionden?

– Tekniken för att utveckla kvantdatorer är fortfarande i sin linda, men väntas revolutionera många områden när genomslaget kommer. Beräkningar som tar flera hundra år för traditionella datorer, ska kvantdatorer kunna utföra på sekunder eller minuter, och IBM är en av de stora aktörerna inom området.

IBM är en av de ledande aktörerna inom kvantteknik och cybersäkerhet, som bland annat varje år släpper rapporten IBM Security X-Force Threat Intelligence Index.

IT-säkerhetspodden avsnitt #203: ” Kvanttekniken – cybersäkerhetsmardröm eller frälsare” släpps söndag 26 mars, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?

#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?

#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?

#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.

#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare