HemÄr kryptovalutornas tid förbi? Peter Kongstad gästar IT-säkerhetspodden

Dela i sociala medier

Är kryptovalutornas tid förbi? Peter Kongstad gästar IT-säkerhetspodden

Sedan Bitcoin lanserades har antalet kryptovalutor vuxit exponentiellt, många är omstridda och även skandalomsusade. Hur säkra är kryptovalutor, är de för enkla att skapa och hur påverkas förtroendet för kryptovalutorna i en skakig omvärld med stigande el- och matpriser och sjunkande börs? I avsnitt 192 av IT-säkerhetspodden bjuder vi återigen in kryptoevangelisten Peter Kongstad.

– Förutom kryptovalutor tittar vi på tekniken bakom, blockkedjan. En teknik som i sig är säker, men hur skyddar man sin digitala plånbok? Vi landar också i det märkliga fenomenet NFT, även det skapat utifrån blockkedje-tekniken och som har mycket likheter med kryptovalutan, säger Mattias Jadesköld, en av programledarna för IT-säkerhetspodden.

Att kändisar investerat i både krypto och NFT:er är både vanligt och omskrivet. I november krashade kryptovalutabörsen FTX, då cirka 300 miljarder kronor försvann och grundaren strax därefter greps, misstänkt för bland annat bedrägeri och penningtvätt. En händelse som återigen fört kryptovalutornas vara eller icke vara in i rampljuset.

– Peter Kongstad är specialist på Bitcoin och kryptovalutor och ser sig själv som frälst i området. Nu tar vi upp diskussionen där vi slutade förra året. Är krypto bara en hajp eller är den bästa tiden ännu inte kommen?

IT-säkerhetspodden avsnitt #192: ”Är kryptovalutornas tid förbi” släpps söndag 8 januari, kl. 18:00.

Lyssna här:

Lyssna på IT-säkerhetspodden på Spotify
Lyssna på IT-säkerhetspodden i Podcaster-appen
Läs mer om IT-säkerhetspodden och lyssna här på alla avsnitt här

Populära avsnitt från IT-säkerhetspodden:

#179 – Torbjörn Andersson – teknisk innovation vs cyberhot
Varför är Zero trust ett buzzword? Hur ska man börja? Vilka fällor ska man undvika? Hur ska man arbeta strukturerat med risker?

#182 - Svenskarna är naiva med Mikael Westerlund
Vad har hänt sedan förra årets stora attack mot Coop? Vad har vi lärt oss? Och hur ska en liten kommun, med mycket skyddsvärd information, skydda sig mot cyberangrepp? Och varför är Black Friday rena julafton för bedragare på nätet?

#177 - Etiken på internet 1/3
Dygdetik är en av tre grenar inom moralfilosofin som IT-säkerhetspodden tittar närmare på. Hur klarar sig en strikt etiker i ett digitalt samhälle? Vad tycker en dygdetiker om någon som hackar ett system för att tjäna pengar? Är dygdetik lika med ärlighet? Och hur ärliga är vi i sociala medier?

#176 - Zero day exploits i gråzonen
Sårbarheter som upptäcks före tillverkaren kallas för zero-day exploits. Goda medborgare rapporterar sårbarheten till företaget i fråga medan elakartade typer nyttjar det i en attack. Men det finns faktiskt en gråzon också.

#181 - Beyond the hype - riktiga IAM utmaningar
Ibland är det så att IT-säkerhetsbranschen tittar lite väl långt fram och stort kring olika hot och glömmer de vardagliga utmaningarna. Det handlar dagens avnsitt om. Om masterdata, säkerhets kring behörigheter och identeter. Hur ska man arbeta med dessa? Hur ska man kunna säkert besvara frågan ”vem har åtkomst till vad i min organisation?”.

Syftet med IT-säkerhetspodden är att prata IT-säkerhet för en målgrupp som är intresserad av spännande ämnen inom teknik, oavsett om man arbetar med säkerhet eller IT. Vi pratar på ett lättsamt vis, förklarar och blandar humor med tekniskt snack. Ibland nördar vi ner oss rejält. Och ibland förklarar vi lite väl tydligt. IT-säkerhetspodden görs i samarbete med Nordlo av:

Mattias Jadesköld
Certifierad IT-arkitekt med fokus på IT-säkerhet som arbetar strategiskt och rådgivande med säkerhetsfrågor tillsammans med kunder i vardagen. Mattias leder Nordlos säkerhetsövervakningstjänst som utgår från en kundanpassad hotmodellering och avancerat skydd för att förhindra informationssäkerhetsincidenter.

Erik Zalitis
Certifierad IT-säkerhetsspecialist (CISSP och Ethical Hacker) som bland annat genomför djupa penetrationstester eller threat hunting av applikationer och verksamhetssystem. I vardagen arbetar Erik med att utvärdera sårbarheter, hantera high-level incidenter och förebyggande arbete såsom att utveckla skydd, intrångsdetektering och säkerhetsprocesser.

Vill du veta mer – kontakta:
Erik Zalitis, Certifierad IT-säkerhetsspecialist Nordlo, +46(0)70 445 38 06, erik.zalitis@nordlo.com

Vill du komma i kontakt med oss? 

Vi älskar dialoger och utmaningar. Kontakta oss så hjälper vi dig!

  • Avsnittsavdelare

  • Avsnittsavdelare